dinsdag 23 december 2014

Kerstwens in een bakje

Wauw! Wat een jaar is het geweest en wat is er veel gebeurd. Het afgelopen jaar is JMA gegroeid, hebben we in onze onderbroek door Amsterdam gerend, en zijn we gestart met het project Koele Studenten. Daarnaast is er een succesvolle festivaltour geweest en lijkt ook het succesvolle Green Canteen door te gaan in 2015.
Het harde werken is niet voor niets geweest, maar toch is er ook nog veel te doen. Daarom zullen we vanaf 1 januari verder gaan met hetgeen we eerder zijn gestart. Maar eerst zijn er de feestdagen.

Vanaf morgen schuiven we massaal alle konijnen, kippen, kalkoenen en andere dieren de oven in om er een feestmaal van te bereiden. De supermarkten puilen uit van alle mensen die nog snel bespoten groenten kopen om er iets moois van te maken. We vergeten vaak dat die schattige cherrytomaatjes in de garnering een van de meest bespoten groenten zijn, en ook onze aardappelen zijn lang niet meer zo puur natuur als vaak wordt gedacht. Maar gelukkig kan het beter, steeds meer supermarkten bieden biologische producten aan en ook het aantal de biologische supermarkten is dit jaar weer gestegen.

Mocht je dan de boodschappen op verantwoorde wijze hebben gedaan, ook dan ben je er nog niet. Wist je dat de voedselverspilling rond de feestdagen zijn hoogtepunt bereikt? Na al dat zwoegen in de keuken wordt ongeveer 20% weggegooid. Als dat al niet zonde is van alle aangeschafte producten, of van het geld dat je daaraan hebt gespendeerd dan toch zeker wel van al die tijd die je in de keuken hebt doorgebracht. 
Ik heb mijn bakjes al klaar staan, en jij?
Komen we gelijk aan bij mijn kerstwens van dit jaar: Ik hoop dat iedereen dit jaar aan de kersttafel even stil staat bij de voedselverspilling en de soms o zo gemakkelijke oplossingen die er zijn. Ik wens dat iedereen dit jaar een bewaarbakje meeneemt naar zijn kerstdiner. Het zou toch zonde zijn om al die heerlijke restjes weg te gooien? En mocht je er zelf geen trek meer in hebben, dan is er wellicht wel iemand anders die je er blij mee kan maken! Ook in Nederland zijn er genoeg mensen die zich geen 6-gangendiner kunnen permitteren. Hoe dan ook: ik heb mijn bakjes al klaar staan. Doe je ook mee? 

Iedereen eerlijke feestdagen & een heel groen en actief nieuw jaar gewenst. Tot dan!

Liefs,
Anneloes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten