zaterdag 20 december 2014

JMA bij kaarslicht

Afgelopen week was er het Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief kerstdiner. Om even een sfeerimpressie te geven: drie lange tafels vol met kerstballen, kaarsjes en servetten, een gastvrouw met 3 verschillende kerstoutfits en een sofa om goede gesprekken op te houden, grote bakken vol eten aan het lopend buffet en een hele zaal vol chique mensen, kortom een prachtig sfeertje.  Natuurlijk kwam daar al snel verandering in toen wij als JMA’ers/partime pyromaantjes plaats namen aan onze tafel. Binnen de kortste tijd waren alle kaarsjes op onze tafel, en die van de buren, onherstelbaar toegetakeld.


Inspirerende praatjes

Permalink voor ingesloten afbeelding
JMA'ers bij het kerstdiner
Foto: Anneloes van Hunnik
Maar goed, ondanks onze gezellige en lichtelijk vandalistische input gebeurden er genoeg inspirerende en leuke dingen die avond, waar wij, ook zonder kaarsjes, erg van konden genieten en deel van uit maakten.  Allereerst had onze prachtig uitgedoste gastvrouw Rozemarijn een gesprek met een vrijwilliger die de grootste levende windmolen ooit had gemaakt, met meer dan 200 mensen, en hij bewoog ook nog eens, very impressive.
Daarna nam ik plaats op haar praatbankje, en hadden we het over de Underwearrun, de actie die JMA afgelopen zomer heeft georganiseerd. Ik verteld hen over de katoenindustrie waar jaarlijks 256 quintiljoen (dat is 256 met 30 nullen) liter water wordt gebruikt, en hoe wij daar tegen protesteerden door met meer dan 60 jongeren in duurzaam ondergoed, met minder water gebruik, door Amsterdam te rennen. Hartstikke leuk om over te vertellen natuurlijk, zo’n geslaagde actie, en ik heb ze gelijk allemaal uit kunnen nodigen voor de editie van komend jaar!               
Later ging onze host ook nog in gesprek met een vrijwilliger van Milieudefensie die Nederlandse boeren probeert over te halen om en te ondersteunen bij de overstap van soja naar plaatselijk geteeld veevoer, om zo transportkosten en ontbossing (wat een gevolg is van de sojaproductie) te beperken. 

Heerlijk eten

Tussen alle interviews en gesprekken door konden we genieten van het heerlijke eten dat verzorgd was. Een cateringbedrijf met de originele naam “de blauwe kameel”, die ik overigens nog steeds niet helemaal begrijp, had heel goed voor ons gekookt. Brood met smeerseltjes, salades, hartige pannenkoeken, falafal, fruit met kokos, taart en nog meer, het echte smikkelwerk.

Goede voornemens

Vlak voor het diner had iedereen een briefje ingevuld met daarop een succesactie en een plan voor komend jaar. Tijdens het eten werd hierover gezellig gekletst en een aantal briefjes werden behandeld door Rozemarijn. Onder andere onze secretaris, Nikki, kwam aan het woord, over de plannen voor COP21. Zoals ook in de vorige blog te lezen was, waren wij namelijk net naar Brussel geweest om het te hebben over de klimaattop in Parijs in 2015, en Nikki (en ik), zijn daardoor helemaal geïnspireerd en gemotiveerd om komend jaar mensen mee te nemen naar Parijs, om bij de politieke bedoelingen te laten zien dat zij mensen representeren, en dat het die mensen echt uitmaakt wat zij daar beslissen.

Na het eten was er nog een korte borrel, waar wederom volop gekletst werd en daarna was het alweer tijd om op te ruimen en iedereen een hele fijne kerst en nieuwjaar te wensen! Dus bij deze, een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Bernike van Werven
Bestuurslid Teams 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten