vrijdag 20 december 2013

Vegan Christmas!

Dit recept en de foto´s zijn gemaakt door Josje.

Hoe verleid je met kerst een vleeseter tot plantaardig eten zónder nepkip te hoeven gebruiken? Ik zocht het voor jullie uit! Hier de recepten voor een ‘wilde’ paddenstoelenstoofschotel en een verrukkelijke chocolademousse met cranberrysaus.

Paddenstoelenstoofschotel
-1 ui
-2 winterwortels
-300 gram gemengde paddenstoelen
-Een blik bruine bonen (400g)
-Een potje seitan (200g, ik gebruikte gekruide seitan. Voeg zelf wat kruiden als koriander toe als je naturel seitan gebruikt)
-Een scheutje soyaroom
-1 eetlepel gedroogde koriander (maar verse is vast nog lekkerder!)

Snijd de ui in stukjes en fruit hem in een ruime pan. Doe na een paar minuten de in reepjes gesneden wortelstukjes erbij. Wacht opnieuw een paar minuten, en voeg dan de paddenstoelen toe. Na ongeveer 15 minuten zullen ze zacht geworden zijn. Doe dan de bonen, de seitan en de soyaroom erbij. Laat het nog een paar minuten borrelen voor je het opdient. Erg lekker met salade, zie daarvoor onze andere recepten.

Chocolademousse met cranberrysaus

Voor de chocolademousse
-200 gram pure chocolade
-Een pakje silken tofu (400g, o.a. verkrijgbaar bij biologische winkels en toko’s)
-2 el cacao
-1 tl vanillearoma
-Agavesiroop naar smaak


Voor de cranberrysaus 
-350 gram cranberry’s
-100 gram suiker
-200 ml sinaasappelsap
-1 tl vanillearoma
-kaneel

Smelt voor de chocolademousse de chocolade au bain marie (in een kommetje boven een pan kokend water). Voeg als de chocolade gesmolten is (en het bakje groot genoeg) de rest toe. Mix alles met een garde door elkaar tot het een puddingachtig geheel is. Vul schaaltjes tot de helft met de mousse en zet ze in de koelkast.

Dan kan je aan de cranberrysaus beginnen. Doe de suiker en de sinaasappelsap in een pan en breng het aan de kook. Wanneer de suiker is opgelost (al vrij snel) kan je de cranberry’s toevoegen. Dit zal wat langer gaan duren, ongeveer 10 minuten. Wanneer de cranberry’s beginnen te knappen is de saus bijna klaar en kan je de overige ingrediënten toevoegen. Haal wanneer het een mooi geheel is de chocolademousse uit de koelkast en giet de saus er overheen.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten