woensdag 27 februari 2013

Wie is de vervuiler?

Op donderdag 7 maart kan jij met andere JMA-ers gezellig in Utrecht een avondje spelletjes spelen. Maar het worden niet zomaar spelletjes. We zijn een milieuvereniging dus we hebben speciale versies van populaire spelletjes bedacht. Neem bijvoorbeeld Weerwolven:
Misschien ken jij het spel al: Weerwolven. Het wordt in veel verschillende vormen gespeeld, maar wij als JMA kennen wel een goede weerwolf. De managers van Shell die de burgers van Afrika de angst op het lijf jagen.
De schade die Shell het dorp aandoet.

De spelregels

Het liefst speel je het spel met een groep van minimaal acht man. Eén persoon is de verteller en leidt het spel. De deelnemers vormen samen een dorp en ieder heeft een functie binnen het dorp: Shell manager (weerwolf), journalist (ziener), medicijnman (heks), VN rapporteur (onschuldig meisje), Cupido, rebel (jager) of burger. Ook kan iedereen de rol van stamhoofd (burgemeester) toegewezen krijgen.
Wanneer de kaarten zijn verdeeld en ieder voor zichzelf weet wie hij is begint het spel: ieder doet zijn ogen dicht want de eerste nacht gaat in. Dit gebeurt elke ronde. Ondanks dat ieder zijn ogen dicht heeft gebeurt het ’s nachts. Dan worden er mensen vermoord of ontstaan er liefdepaartjes. Wanneer het ochtend wordt en ieder zijn ogen weer open mag doen vertelt de verteller wat er is gebeurd afgelopen nacht. Wie er dood is gegaan bijvoorbeeld, of misschien is er iemand tot leven gekomen...
Voor de managers is het doel van het spel om zoveel mogelijk olie weg te halen tegen zo weinig mogelijk kosten. Lekkages horen daar bij en burgers gaan dood omdat hun voedselbronnen vervuild raken. De burgers willen natuurlijk hun vege lijf redden en proberen voordat het hele dorp gestorven is erachter te komen wie de managers zijn.
Het is een spel met veel gelieg, gebluf en wantrouwen, maar wel erg spannend en altijd verrassend. Nu vraag je je af: 'Wat doet Cupido nou en is die VN rapporteur wel echt zo onschuldig?' Ontdek het hele verhaal op donderdag 7 maart!
PS. Heb jij ook een milieu-versie van een leuk spel?
Mail, tweet of Facebook ons! bestuur [at] jma.org; @JMA en jma.org/facebook

PPS. Wat is jouw favoriete spel? Laat het ons weten op onze facebook poll!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten