dinsdag 17 november 2009

Gastles speciaal onderwijs

Door: Anne Clasquin

Vorige week heb ik (Anne, medewerker onderwijsnetwerk voor voortgezet onderwijs) lessen gegeven op de school Emmaus in Ermelo. Deze school staat op een terrein in de bossen waar jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen kunnen verblijven wanneer het thuis niet lukt. Spannend om aan deze jongeren een les te geven over klimaatverandering omdat ik twijfelde of ik het duidelijk genoeg zou kunnen uitleggen en of ze wel zouden willen luisteren naar mijn verhaal.

Ik ben de les begonnen met een Japans reclamefilmpje over scherende ijsberen. Het duurt maar 30 seconden, er wordt niet in gepraat en is grappig. Daarna heb ik aan de leerlingen gevraagd waar het filmpje volgens hen over gaat wat een goede overgang was naar het thema klimaatverandering. Na een korte introductie op de opwarming van de aarde (atmosfeer, broeikasgassen, warmte die blijft hangen, uitlaatgassen) hebben we verschillende manieren besproken om energie te besparen. Ik had een colafles, oplader voor mobiele telefoon, appel, douchetimer en een spaarlamp meegenomen. Aan de hand van deze voorwerpen hebben we verschillende milieuthema's besproken zoals afvalscheiding, energiebesparing en milieuvervuiling.

3 bijzondere en actieve lessen waar ik veel van geleerd . Korter douchen is een belachelijk idee (elke dag 2x een kwartier) maar een elektrische scooter zien ze wel zitten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten