vrijdag 14 juli 2017

PERSBERICHT: Crime scène in Bossche binnenstad om aandacht te vragen voor geweld tegen natuurbeschermers

Op donderdagavond 13 juli verschenen er in de nacht verschillende lichaamsomtrekken in de binnenstad van Den Bosch. Een ludieke actie van Jongeren Milieu Actief (JMA, de jongerenorganisatie van Milieudefensie) om aandacht te vragen voor mensen die vermoord worden omdat ze in actie komen voor behoud van de natuur. Uit een nieuw rapport van Global Witness blijkt dat er in 2016 wereldwijd bijna vier natuurbeschermers per week zijn vermoord. In totaal werden er ruim 200 moorden op activisten gepleegd in 24 landen, meer dan ooit.


Om dit probleem ook bekendheid te geven onder Bosschenaren organiseert JMA op 20 juli een vertoning van de documentaire War on Minerals in de Verkadefabriek. Deze film vertelt het verhaal van de vermoorde Nederlandse natuurbeschermer Willem Geertman. Woordvoerder Zohar van Tijn: “Over de hele wereld vallen er slachtoffers: mensen die vermoord worden omdat zij hun leefomgeving willen beschermen tegen milieuschade door grote bedrijven. Het is verschrikkelijk dat dit gebeurt en daarom willen wij er aandacht aan besteden. Kom dus 20 juli naar de filmavond!”

Willem Geertman woonde al ruim 40 jaar op de Filipijnen toen hij daar op klaarlichte dag werd vermoord. Hij verzette zich openlijk tegen het kappen van oerwoud en het verjagen van boeren ten gunste van de mijnbouwindustrie. In de film onderzoekt documentairemaker Jacco Groen de ware toedracht van de moord en duikt hij dieper in de wereld van conflicterende belangen, waardoor natuurbeschermers zoals Willem in de vuurlinie komen te staan. Van Tijn: “In Nederland kunnen wij ons niet voorstellen dat je vermoord wordt omdat je opkomt voor je eigen omgeving. Des te meer reden om hiertegen in actie te komen. Dat kan bijvoorbeeld door een petitie te tekenen waarin je de Tweede Kamer vraagt natuurbeschermers beter te beschermen.”

War on Minerals is onderdeel van het project 'Bescherm de natuurbeschermer'. Dit project verbetert de veiligheid van bedreigde natuurbeschermers in Colombia, Peru, DR Congo, Indonesië en de Filipijnen. Samen met lokale partners wordt gewerkt aan een registratiesysteem om beter inzicht te krijgen in de problematiek, veiligheidstrainingen en maatregelen, het documenteren van bewijs voor strafzaken en het in veiligheid brengen van natuurbeschermers bij acuut gevaar. Ook pleiten we via een petitie voor bescherming van de rechten van natuurbeschermers. Meer informatie over de film en de petitie vind je op www.beschermdenatuurbeschermer.nl. De film wordt op 20 juli gedraaid in de Verkadefabriek in Den Bosch, om 19:00 uur. Kaartjes kosten vijf euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten