zondag 2 juli 2017

JMA zet zich in voor fietsvriendelijke steden

De fiets is een belangrijk vervoersmiddel in Nederland. We lopen voorop als het gaat om fietsgebruik en de infrastructuur voor de fiets is goed georganiseerd. Het fietsgebruik in grote steden staat onder druk. De steden kunnen het enorme aantal fietsers niet aan. Daarnaast wordt de auto nog veelvoudig gebruikt voor kortere afstanden. Jongeren Milieu Actief (JMA) wil graag een gezonde en veilige leefomgeving creëren door o.a. het fietsgebruik in de stad te stimuleren. De werkgroep Mobiliteit van JMA was hiervoor aanwezig bij de Ronde van de Orteliusstraat met het Rebicycle Bike Repair Atelier.

Na 50 jaar stilte werd op 30 april 2017 de Ronde van de Orteliusstraat in Amsterdam-West nieuw leven ingeblazen. Tegelijkertijd werd het 200-jarig jubileum van de fiets gevierd. Tijdens dit kleinschalige en duurzame buurtfestival werden verschillende races gehouden tussen wielrenners met verschillende klassen. Traditioneel werd de ronde gestart met de allerkleinsten (tot 9 jaar ongeveer), gevolgd door de tienerklasse. Vervolgens werd de ronde voor vrouwen gehouden en werd het geheel afgesloten door de ronde voor mannen. Naast de ronde was ruimte geboden voor verschillende kraampjes waar mensen konden genieten van de fiets, muziek en een hapje en drankje. Daarnaast was het mogelijk om mee te doen met aan het NK slow-biking. De drie meest langzame fietsers gingen door naar de finale. Deze finale zal een ander moment plaatsvinden.


Dit kleinschalige evenement was de ideale gelegenheid voor ons om de campagne Duurzaam door de Stad te promoten. Deze campagne gaat ervan uit dat de auto slecht is voor de leefkwaliteit van de bewoners die aan de negatieve effecten blootgesteld worden. Wij willen dat mensen minder vaak met de auto rijden en vaker gaan wandelen, fietsen of met het openbaar vervoer reizen. De ruimte die normaal door auto’s gebruikt wordt, komt dan beschikbaar voor andere toepassingen, zoals parken, speelplaatsen, wandel- en fietspaden, bomen, tuintjes waarin groentes gekweekt kunnen worden voor de buurt, etc. Het positieve effect hiervan is dat de lucht schoner wordt, geluidsoverlast afneemt, mensen elkaar kunnen ontmoeten en de kinderen veilig op straat kunnen spelen.

Om de fiets te promoten, hebben wij het Rebicycle Bike Repair Atelier geïntroduceerd. Hierin boden wij bezoekers de mogelijkheid om kleine reparaties uit te voeren (e.g. banden plakken, ketting erop leggen, etc.). Aangezien wij hier zelf ook moeite mee hebben, was dit voor ons ook een mooie kans om de basisvaardigheden van fietsreparatie onder de knie te krijgen. Naast de reparatie van fietsen uit de buurt, heeft het Fietsdepot van de gemeente Amsterdam tien fietsen ter beschikking gesteld. Deze fietsen, waar vaak wat aan mankeert, zijn door ons gerepareerd. Na de reparatie zijn de fietsen van het Fietsdepot weggegeven aan mensen die door omstandigheden zelf geen fiets hebben. Naast het repareren van fietsen hebben we ook materialen en fietsreparatie doosjes beschikbaar gesteld voor de bezoekers van het evenement. Met dit evenement hebben we bijgedragen aan de realisatie van een gezondere leefomgeving in Amsterdam-West.
Wil jij ook bijdragen aan een gezonde en leefbare stad en wil je weten hoe jij hieraan kan bijdragen? Kijk dan op onze website: www.jma.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten