donderdag 21 januari 2016

Het Begin

Het is het jaar 1990. Een groep vrienden, studerend aan de Universiteit van Wageningen, zijn het zat. Geïnspireerd door het Brundtland rapport en andere demonstraties vinden deze jongeren het tijd voor actie. Er moet iets veranderen. Het zou het begin kunnen zijn van een spannend boek of van een film. Het is echter het begin van een ander verhaal, het verhaal van JMA.

We vieren dit jaar het 25-jarig bestaan van onze vereniging. Om dit te vieren gaan wij dit jaar verschillende activiteiten organiseren, onder andere blogs die de geschiedenis van onze organisatie beschrijven. Dit is mijn eerste blog die de beginjaren van onze organisatie beschrijven.
De eerste stappen werden dus al 26 jaar geleden gezet. JMA begon als een groep vrienden die een grote milieudemonstratie wilden organiseren. De grote antikernwapendemonstraties in de jaren 80 waren de inspiratie voor deze jongeren. Een demonstratie voor intergenerationele eerlijkheid moest worden georganiseerd, die aandacht zou geven aan de grote milieuproblematiek van die tijd.
Het plan vond snel aanhang binnen de studie milieuwetenschappen van de Universiteit Wageningen.
Al snel werden de eerste folders in college gevouwen. In Wageningen werd een kraakpand gevonden dat de komende jaren kon dienen als hoofdkantoor. Hier werd de milieudemonstratie voorbereid maar zal ook het toneel zijn van de eerste ALV en de oprichting van JMA.
De studenten in Wageningen kregen al snel navolging in andere steden. Vriendengroepen in verschillende plekken stichten hun eigen JMA-tak. Van steden tot kleine dorpen, JMA als nationale organisatie was geboren.



Op zaterdag 20 april 1991 was het dan eindelijk zover. Op Earthday werd in Den haag op het malieveld het grote jongeren milieuspektakel georganiseerd. Op dit evenement zijn naast JMA verschillende andere organisaties aanwezig, waaronder Milieudefensie. Op dit moment in het verhaal staat JMA nog volledig los van Milieudefensie, al wordt er redelijk snel gesproken over eventuele latere aansluiting binnen JMA.
Overal op het Malieveld werden doe-programma's georganiseerd. Van een workshop actievoeren van Milieudefensie tot een afkickcentrum van het groeimodel door de Groenen, het was in ieder geval een bijzondere demonstratie.
JMA organiseerde als start van de actie 'Een Maand Milieuvriendelijk Leven' een milieu hindernisbaan. De hindernissen die mensen moeten overwinnen om milieuvriendelijk te leven werden in beeld gebracht. De deelnemers klommen over auto's, breken door bergen plastic bekertjes, slechten de blik-slalom en gaan wankelend over bakken met vies schuimend water. Het moet een gezicht zijn geweest.



'Een Maand Milieuvriendelijk Leven' was de eerste actie van JMA. Het was een actie gericht op het mogelijk maken tot milieuvriendelijk leven. Rode en groene kaarten werden verspreid. Op de rode kaarten konden mensen hindernissen schrijven die het niet mogelijk maakte om milieuvriendelijk te leven. Winkels die alleen kartonnen melkpakken verkochten of plekken waar geen bussen reden, alles werd opgeschreven en opgestuurd naar JMA. De eerste kaarten werden ingevuld door Minister Alders(Vrom) en de actie werd een succes. De vele rode en groene kaarten, waar groene kaarten gingen over goede initiatieven, werden verzameld en aan vicepremier Kok aangeboden. JMA had zijn naam stevig geïntroduceerd.



De organisatie kon niet meer terug. Het begin van JMA was een groot succes en de noodzaak voor een jongerenmilieuorganisatie was duidelijk. Maar hoe nu verder?
Om deze vraag te beantwoorden kwamen een dertigtal jongeren in het weekend van 29 en 30 juni 1991 bij elkaar in Wageningen. Zij besloten om in september een “JMA nieuwe stijl” op te richten, een landelijke jongerenmilieuorganisatie in de vorm hoe wij JMA nog steeds kennen.
Uit het visiedocument van die tijd blijkt de grote ambitie die JMA al vanaf het begin tentoonstelde. Maatregelen die nodig geacht worden om milieuproblemen op te lossen moeten zonder “halfzachte compromissen worden doorgevoerd”. De visie van toen is nog steeds de kern van onze organisatie. Welvaart moet niet alleen gemeten worden aan economische maatstaven. Economische groei moet niet als het hoogste doel worden gezien. Wij willen een milieuvriendelijke maatschappij waarin mensen bewust ervoor kiezen om milieuvriendelijker te leven. Veel is er niet veranderd door de jaren heen. JMA heeft ook 25 jaar na zijn oprichting zijn relevantie niet verloren maar van de eerste jaren valt veel te leren. Op naar de volgende 25!

Tim

#JMA25



Geen opmerkingen:

Een reactie posten