maandag 31 augustus 2015

Festivals en duurzaamheid


 Goede muziek, veel gezelligheid en een top sfeertje, dat zijn de eerste dingen die bij mij op komen als ik aan een festival denk. Zelf ben ik een groot fan van festivals en zo heb ik afgelopen zomer ook extreem genoten van een lang weekend Rock Werchter. Maar nu, een maand later, las ik een artikel dat mij aan het denken bracht. Honderden tenten en luchtbedden worden jaarlijks achtergelaten na afloop van festivals. Daarnaast produceren we met z’n allen in een weekend een hoop extra afval, in de vorm van plastic bekertjes, frietbakjes, etc. Daarnaast worden er mega hoeveelheden energie gebruikt en worden er grote hoeveelheden vlees en ander milieubelastend voedsel weggewerkt. Dat moet toch anders kunnen?

Gelukkig kwam ik er al snel achter dat er meer dan genoeg goede initiatieven zijn, om de hoeveelheid afval te verkleinen, of op een leuke/goede manier te hergebruiken. Zo zijn na afloop van Lowlands afgelopen week alle bruikbare tenten, luchtbedden en slaapzakken die achterbleven verzameld, en opgestuurd naar een vluchtelingenkamp in Calais, waar  ze goed gebruikt kunnen worden. Een ander voorbeeld is festival Mundial, waar workshops werden gegeven om van afval van het terrein muziekinstrumenten te maken. Ook qua vega (en zelfs vegan) opties is er al heel wat mogelijk: op bijna alle festivals zijn broodjes falafal te vinden, en ook het oosterse eten is goed vertegenwoordigd. Dit zijn kleine oplossing, vooral ter bewustwording van festivalgangers, maar het is een goed begin.

Wat kun je zelf doen?

- Recycle je bekertjes en flesjes, en als je ze weggooit, gooi ze bij het plastic afval.
- Eet minder vlees, ook op festivals, om zo te stimuleren tot een groter vega-aanbod
- Wees zuinig op je tentje en dergelijke, en neem de moeite om ze weer mee te nemen na afloop van het festival, dat bespaard je zelf ook een hoop geld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten