dinsdag 22 september 2015

Colourless green ideas sleep furiously

Kleurloze groene ideeën slapen driftig/onrustig/heftig/razend/verwoed – deze bijzondere zin is een hersenspinsel van de Engelse taalkundige Chomsky. Hij liet daarmee zien dat een zin weliswaar grammaticaal correct kan zijn, maar de betekenis onzinnig. Toen ik deze zin vrijdag op de scheurkalender van Onze Taal zag, moest ik gelijk aan de COP denken – de klimaattop van de Verenigde Naties.

Twee jaar geleden was ik bij de VN klimaattop in Polen namens JMA en haar Europese netwerk Young Friends of the Earth Europe (YFoEE). Vandaag kreeg ik te horen dat ik geselecteerd ben om ook dit jaar namens YFoEE naar de onderhandelingen te gaan. Met een tof team van vrijwilligers gaan we naar Parijs om daar de onderhandelingen te volgen, andere activisten te informeren en jongeren te vertegenwoordigen binnen de muren van het onderhandelingscentrum. Het zullen twee retedrukke weken worden en we zullen ons voor 200 procent moeten inzetten om een verschil te maken.

Protest tegen 'corporate capture'.
Foto: YFoEE/Luka Tomac
Dat is waar de bijzondere zin van Chomsky terug komt. Hoewel hij de zin slechts bedacht om een taalkundig probleem aan te kaarten, kun je er wel degelijk een betekenis aan hangen. Een van de grote problemen met de onderhandelingen in Polen waar ik bij mocht zijn, was de sterke lobby van vervuilende bedrijven. De onderhandelingen werden gefinancierd door grote vervuilers als Emirates Airlines en Alstom Power (energieleverancier in Frankrijk); de vergelijking met een kankerconferentie gefinancierd door de tabaksindustrie is meer dan treffend. Bij die lobby beweren de grote bedrijven essentieel te zijn voor het functioneren van onze economie presenteren ze hun product als innovatief en milieuvriendelijk. Zogenaamd groene ideeën, maar kleurloos in werkelijkheid. Slimme marketing die politici in slaap sust maar ondertussen een geweldige schade aanricht. De zin van Chomsky past mooi bij de klimaatonderhandelingen van twee jaar geleden.

Ook mee naar Parijs?
Check www.jma.org!
Nu het team van YFoEE bekend is, worden de eerste Skype-vergaderingen gepland. Als cooördinator van de communicatie-werkgroep van YFoEE moet ik er voor zorgen dat we weten wie onze sociale media en website gaan updaten, wat onze boodschap precies wordt en hoe we JMA en alle andere lidorganisaties kunnen ondersteunen in hun werk op nationaal niveau. Die boodschap is cruciaal: als wij ons voorbereidend werk goed doen, komen niet de kleurloze groene ideeën, maar de initiatieven van activisten en andere burgers in de krant. Daar gaan we voor.

Da's een hele klus, en dat is alleen nog maar de communicatie rond ons werk daar. Er ligt een grote berg met dingen die we moeten bespreken, afstemmen en voorbereiden. Maar nu overheerst toch vooral het blije gevoel dat ik naar Parijs mag. Exciting times ahead, regardless of the presence of colourless green ideas!

PS. Als je zin hebt om verder te lezen over Chomsky's zin, kun je deze interpretatie uit 1972 lezen.
PPS. Als je op de hoogte wilt blijven van het werk van het YFoEE team, kun je ons volgen op Facebook, Twitter en via onze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten