maandag 24 augustus 2015

IntersectionaliteitEind juli was het zomerkamp van Young Friends of the Earth Europe en het werd georganiseerd in Frankrijk door onze nieuwe collega’s Young Friends of the Earth France. Zij werden in november 2014 opgericht en organiseerde gelijk het Europese zomerkamp. Onze complimenten want het was uitermate goed georganiseerd en de locatie was, afgezien het feit dat het zeer afgelegen was, prachtig. 

Franse landschap met Fatima

Vanuit Nederland mocht Koen, Fatima en ik JMA vertegenwoordigen. Zowel Koen en Fatima zijn oud-bestuursleden met veel ervaring in het Europese netwerk terwijl ik pas in contact kwam met het Europese netwerk in december met LimainBrussels. We hebben daar ook veel over geschreven dus kijk vooral terug naar onze oude blogs. Dus we voelden allemaal thuis met veel bekende gezichten.

v.l.n.r. Koen, Lawrence en Fatima
Tijdens het zomerkamp waren er 100 jongeren aanwezig uit heel Europa, maar ook uit de rest van de wereld zoals uit Peru en India. De onderwerpen tijdens het zomerkamp waren zoals vanouds over o.a. Climate Justice, Energy Revolution maar ook over ‘Intersectionality’. ‘Intersectionality’ oftewel intersectionaliteit gaat over het feit dat de klimaatbeweging iedereen moet betrekken en vertegenwoordigen. Over het algemeen bestaat de Europese klimaatbeweging uit mensen met een blanke huidskleur en vanuit de midden- en –hogere klasse, terwijl de Europese samenleving uit mensen bestaat met verschillende achtergronden, huidskleuren en seksualiteit. 

We concludeerde dat we als klimaatbeweging alleen succesvol kunnen zijn als we iedereen betrekken en vertegenwoordigen in onze strijd voor Climate Justice want alleen samen staan we sterk. Maar ook omdat we dan andere onderwerpen aansnijden. De Europese klimaatbeweging strijdt over het algemeen voor schone energie, maar de landen die de meeste negatieve effecten van de klimaatverandering ondervinden, vinden bijvoorbeeld landbouw belangrijker dan schone energie. Er moet immers brood op de plank komen.

Het zomerkamp ging ook dieper in op het onderwerp van racisme en privileges, met nadruk op ‘White privilege’. We hadden een workshop met als doel om de verschillende privileges aan te duiden van de deelnemers. Buzzfeed heeft een tijdje geleden hier een video over gemaakt. Ga het kijken want zo krijg je een beeld van de workshop.We hebben veel geleerd over elkaar, over de klimaatbeweging en waar we naartoe moeten gaan indien we succesvol willen zijn met Climate Justice.

Het zomerkamp was intensief, met acties, workshops, speakers en diepgaande gesprekken. Maar maak je geen zorgen over ons, want we hadden ook genoeg plezier om stoom af te blazen. De provincie Bretagne was prachtig, met veel mooie stranden en prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. In de komende tijd zal ik nog een blog schrijven met meer details over het zomerkamp. 
Stay tuned………

Uitzicht over de Atlantische Oceaan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten