dinsdag 23 december 2014

Kerstwens in een bakje

Wauw! Wat een jaar is het geweest en wat is er veel gebeurd. Het afgelopen jaar is JMA gegroeid, hebben we in onze onderbroek door Amsterdam gerend, en zijn we gestart met het project Koele Studenten. Daarnaast is er een succesvolle festivaltour geweest en lijkt ook het succesvolle Green Canteen door te gaan in 2015.
Het harde werken is niet voor niets geweest, maar toch is er ook nog veel te doen. Daarom zullen we vanaf 1 januari verder gaan met hetgeen we eerder zijn gestart. Maar eerst zijn er de feestdagen.

Vanaf morgen schuiven we massaal alle konijnen, kippen, kalkoenen en andere dieren de oven in om er een feestmaal van te bereiden. De supermarkten puilen uit van alle mensen die nog snel bespoten groenten kopen om er iets moois van te maken. We vergeten vaak dat die schattige cherrytomaatjes in de garnering een van de meest bespoten groenten zijn, en ook onze aardappelen zijn lang niet meer zo puur natuur als vaak wordt gedacht. Maar gelukkig kan het beter, steeds meer supermarkten bieden biologische producten aan en ook het aantal de biologische supermarkten is dit jaar weer gestegen.

Mocht je dan de boodschappen op verantwoorde wijze hebben gedaan, ook dan ben je er nog niet. Wist je dat de voedselverspilling rond de feestdagen zijn hoogtepunt bereikt? Na al dat zwoegen in de keuken wordt ongeveer 20% weggegooid. Als dat al niet zonde is van alle aangeschafte producten, of van het geld dat je daaraan hebt gespendeerd dan toch zeker wel van al die tijd die je in de keuken hebt doorgebracht. 
Ik heb mijn bakjes al klaar staan, en jij?
Komen we gelijk aan bij mijn kerstwens van dit jaar: Ik hoop dat iedereen dit jaar aan de kersttafel even stil staat bij de voedselverspilling en de soms o zo gemakkelijke oplossingen die er zijn. Ik wens dat iedereen dit jaar een bewaarbakje meeneemt naar zijn kerstdiner. Het zou toch zonde zijn om al die heerlijke restjes weg te gooien? En mocht je er zelf geen trek meer in hebben, dan is er wellicht wel iemand anders die je er blij mee kan maken! Ook in Nederland zijn er genoeg mensen die zich geen 6-gangendiner kunnen permitteren. Hoe dan ook: ik heb mijn bakjes al klaar staan. Doe je ook mee? 

Iedereen eerlijke feestdagen & een heel groen en actief nieuw jaar gewenst. Tot dan!

Liefs,
Anneloes

zaterdag 20 december 2014

JMA bij kaarslicht

Afgelopen week was er het Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief kerstdiner. Om even een sfeerimpressie te geven: drie lange tafels vol met kerstballen, kaarsjes en servetten, een gastvrouw met 3 verschillende kerstoutfits en een sofa om goede gesprekken op te houden, grote bakken vol eten aan het lopend buffet en een hele zaal vol chique mensen, kortom een prachtig sfeertje.  Natuurlijk kwam daar al snel verandering in toen wij als JMA’ers/partime pyromaantjes plaats namen aan onze tafel. Binnen de kortste tijd waren alle kaarsjes op onze tafel, en die van de buren, onherstelbaar toegetakeld.


Inspirerende praatjes

Permalink voor ingesloten afbeelding
JMA'ers bij het kerstdiner
Foto: Anneloes van Hunnik
Maar goed, ondanks onze gezellige en lichtelijk vandalistische input gebeurden er genoeg inspirerende en leuke dingen die avond, waar wij, ook zonder kaarsjes, erg van konden genieten en deel van uit maakten.  Allereerst had onze prachtig uitgedoste gastvrouw Rozemarijn een gesprek met een vrijwilliger die de grootste levende windmolen ooit had gemaakt, met meer dan 200 mensen, en hij bewoog ook nog eens, very impressive.
Daarna nam ik plaats op haar praatbankje, en hadden we het over de Underwearrun, de actie die JMA afgelopen zomer heeft georganiseerd. Ik verteld hen over de katoenindustrie waar jaarlijks 256 quintiljoen (dat is 256 met 30 nullen) liter water wordt gebruikt, en hoe wij daar tegen protesteerden door met meer dan 60 jongeren in duurzaam ondergoed, met minder water gebruik, door Amsterdam te rennen. Hartstikke leuk om over te vertellen natuurlijk, zo’n geslaagde actie, en ik heb ze gelijk allemaal uit kunnen nodigen voor de editie van komend jaar!               
Later ging onze host ook nog in gesprek met een vrijwilliger van Milieudefensie die Nederlandse boeren probeert over te halen om en te ondersteunen bij de overstap van soja naar plaatselijk geteeld veevoer, om zo transportkosten en ontbossing (wat een gevolg is van de sojaproductie) te beperken. 

Heerlijk eten

Tussen alle interviews en gesprekken door konden we genieten van het heerlijke eten dat verzorgd was. Een cateringbedrijf met de originele naam “de blauwe kameel”, die ik overigens nog steeds niet helemaal begrijp, had heel goed voor ons gekookt. Brood met smeerseltjes, salades, hartige pannenkoeken, falafal, fruit met kokos, taart en nog meer, het echte smikkelwerk.

Goede voornemens

Vlak voor het diner had iedereen een briefje ingevuld met daarop een succesactie en een plan voor komend jaar. Tijdens het eten werd hierover gezellig gekletst en een aantal briefjes werden behandeld door Rozemarijn. Onder andere onze secretaris, Nikki, kwam aan het woord, over de plannen voor COP21. Zoals ook in de vorige blog te lezen was, waren wij namelijk net naar Brussel geweest om het te hebben over de klimaattop in Parijs in 2015, en Nikki (en ik), zijn daardoor helemaal geïnspireerd en gemotiveerd om komend jaar mensen mee te nemen naar Parijs, om bij de politieke bedoelingen te laten zien dat zij mensen representeren, en dat het die mensen echt uitmaakt wat zij daar beslissen.

Na het eten was er nog een korte borrel, waar wederom volop gekletst werd en daarna was het alweer tijd om op te ruimen en iedereen een hele fijne kerst en nieuwjaar te wensen! Dus bij deze, een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Bernike van Werven
Bestuurslid Teams 





donderdag 11 december 2014

“Don’t piss away our future”

“So everyone agrees?’’ Vele handen gaan de lucht in om hun instemming te tonen.
Dit is dagelijks kost in het Brusselse eco-vriendelijk Mundo B gebouw.
De afgelopen paar dagen zijn één grote groene wervelstorm geweest van nieuwe mensen ontmoeten, hand signalen, acties en workshops.

Elke dag begint hetzelfde. Opstaan om 07:30, douchen (als de waterdruk niet te laag is vanwege alle andere mensen die willen douchen in het hostel), ontbijten met alle mensen van Lima en op
naar het congres gebouw om daar met iedereen de ochtendgymnastiek te doen en de agenda door te spreken.

Diversiteit

Ik verbaas me over de hoeveelheid mensen die uit alle hoeken van Europa naar Brussel zijn gekomen. We zijn een best gevarieerde groep van groene organisaties die wel of niet zijn aangesloten bij het
Young Friends of the Earth netwerk. Van JMA-achtige organisaties tot fietsverkoop/verhuurders die graag het fietsgebruik wilt uitbreiden in hun landen.
Iedereen hier heeft een eigen agenda en toch, ondanks dat, is de onderlinge samenwerking binnen de groep erg goed. We bespreken allerlei onderwerpen die betrekking hebben op het klimaat. Als we niet bezig zijn om scholing te krijgen of te geven over de wereldwijde effecten van klimaat verandering zijn we wel bezig met het bediscussiëren van de vele manieren waarop er actie gevoerd
wordt of het plannen van een echte actie. Ook is het super interessant om te horen hoe de situatie is in verschillende landen. Een dame uit Macedonië heeft bijvoorbeeld een compleet andere
kijk op de wereld dan een Nederlander.

Climate carol

Gedurende de tijd tot nu toe zijn er meerdere acties uitgevoerd door Lima om de milieuproblemen op de kaart te zetten. Omdat dit evenement correspondeert met het grote milieu onderhandeling evenement in Lima worden er veel solidariteitsacties uitgevoerd. Van kleine acties zoals een spandoek ophangen bij manneke pis met de tekst “Don’t piss away our future”. Tot een groot
protest tegen de investeringen van de Europese investeringsbank(EIB) in fossiele brandstoffen en een klimaat kerstliederenkoor. Ook hebben we meegedaan met een fakkeltocht van een groep mensenrechtenorganisaties om aandacht te vragen voor de politieke gevangenen en de oorlogsmisdaden van een ex-generaal in de Filipijnen. Het is echt ongelofelijk hoe creatief mensen kunnen zijn in een week.

Lima in Brussel is echt een geweldig leuke ervaring tot nu toe. In het bijzonder omdat er zo veel leuke en creatieve mensen aan meedoen, die allemaal een groen hart hebben en zich graag met volle overtuiging in willen zetten voor een betere wereld. Buiten het wereld verbeteren om maakten we ook tijd om lekker samen met elkaar onder het genot van een dansje en een drankje de dag af te sluiten.

Voor meer informatie over het event, kan je het op twitter vinden via
#LimainBrussels, via onze sociale-mediakanalen of via onze website.
We hebben verschillende video’s gemaakt van het event. Het is het
kijken waard!

Bas Weerdmeester,
Penningmeester JMA,

dinsdag 9 december 2014

Koele bier verdienen met guerrilla's

Op onze planeet aarde leven twee soorten studenten. Je hebt de gewone student en je hebt de koele student. Ik zal eerlijk toegeven dat ik mijzelf in mijn studententijd altijd wel een koele chick heb gevonden. Een portie gezonde eigendunk moet kunnen toch? Of mijn koele imago gegrond is zal nog moeten blijken vandaag. De Koelestudenten campagne van JMA gaat vandaag officieel van start. Koelestudenten is een Europese project waar acht landen aan mee doen om studenten milieubewuster te maken. Het belooft een leerzame en creatieve dag te worden. De ochtend staat in het teken van workshops waar een korte uitleg word gegeven over het concept “guerrilla actie”. 's Middags is het tijd voor de brainstormsessie waar we aan de slag zullen gaan om een actie rondom het thema te verzinnen. Ik zie de knutselspullen op tafel liggen en mijn handen beginnen te kriebelen. Ok, eigenlijk kriebelen ze door de pepernoten...

The Koelnessmeter

Anneloes van Hunnik, de voorzitter van het JMA bestuur begint met de workshop door de groep twee vragen te stellen. De eerste vraag is wie er zonnepanelen heeft op zijn huis. Er gaat wel geteld een hand de lucht in. De vraag wie inzicht heeft op zijn energierekening scoort iets beter: drie handen. Mijn handen blijven keurig op mijn schoot liggen. In mijn studentenwoning heb ik nooit omgekeken naar de energierekening, die was voor de huisbaas. Ook nu kijk ik er niet naar om, want ja ik heb nog steeds een huisbaas. Misschien ben ik dan toch minder koel dan ik dacht. Freek Vossen, de projectleider van de campagne vertelt ons hoe koelestudenten de inspiratiebron moet zijn voor studenten die slimmer met energie willen omgaan. Studenten kunnen via The Koelnessmeter gemakkelijk energie besparen. De online meter geeft allerlei mogelijkheden om je energierekening omlaag te brengen en laat ook meteen zien hoeveel geld je bespaart. Het leuke is dat je battles aan kunt gaan met je huisgenoot of een andere studentenhuis. Met je gespaarde euro's kun je zo veel andere leuke dingen doen. Zoals bier kopen!

Bierpunten

Aan de slag tijdens tijdens de brainstormsessie.
Foto: Lawrence Cheuk
Voordat we zelf aan de slag gaan met het bedenken van guerilla acties vertellen Ivo Verburg en Niels Hazekamp over de campagnes die ze hebben uitgevoerd. Van een vliegtuig vastketenen door er bovenop te klimmen tot door de stad rennen in je onderbroek tijdens de Underwearrun. Beide actievoerders benadrukken het belang van het opstellen van een goede strategie voor je campagne. Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je met je actie wilt bereiken en wat de eventuele (ongewenste) gevolgen kunnen zijn. Vandalisme en schade tot dier en mens wordt vermeden. Na deze wijze lessen van Ivo en Niels te hebben geleerd verdelen we ons in verschillende teams en is het tijd om los te branden over onze eigen campagne ideeën. Er wordt enthousiast gediscussieerd, geknipt en geplakt. Uiteindelijk worden de drie actievoorstellen gepresenteerd. Het zou zonde zijn als ik je nu ga vertellen hoe de acties eruit zien, dat haalt de guerrilla weg uit de guerrilla actie. Wel brandt ik los met de slogans om toch je nieuwsgierig te voeden. Op nummer een staat de 'Laat de studenten niet in de kou staan' actie. Op de tweede plekt komt de 'Stort je op energiebesparing' en als laatste 'Koelestudenten verdienen bier'. Kleine hint, met de laatste actie kunnen studenten sparen voor bier, dat verdienen ze toch ook? Tevreden met de resultaten haalt Freek een krat koel bier en is het tijd voor de borrel.

Eenmaal thuis besluit ik mijn koelness op te krikken. Samen met mijn huisgenoot ga ik aan de slag met de koelnessmeter en binnen het JMA bestuur zijn we al begonnen met deze battle. Het gaat al de goede kant op. En jij, doe jij ook mee met onze koelnessmeter?