In Noorwegen zouden wij een week lang doorbrengen. Eerst een dag in de hoofdstad Oslo om dan nog eens 24 (vierentwintig) uur door te reizen naar Lofoten. Wij waren niet de enige die in de trein stapten om naar Noorwegen te gaan. Zo een 95 andere jongeren stapten ook die week in de trein vanuit Europa of het vliegtuig (wanneer er een oceaan tussen lag, zoals Canada-Noorwegen of Nigeria-Noorwegen). Dat waren dus honderd jongeren bij elkaar om zich te voegen bij driehonderd Noren. Die net iets korter onderweg waren, alhoewel.. Noorwegen is ook groot.
Maar waarom Noorwegen? Wat gebeurt daar dan? In september zullen daar landelijke verkiezingen worden gehouden. Een nieuwe regering gaan vaak gepaard met nieuwe plannen. Een ander onderwijssysteem? Belastingverlaging? Of toch verhoging? Of gaan we nu eindelijk eens naar olie boren in Lofoten?
Wacht! Olieboringen? In de mooie Lofoteneilanden? Met haar mooie visserijen? Het bergachtige Lofoten met haar meren en bergpassen? Dacht het niet. Dus daar waren 100 (honderd) jongeren uit heel de wereld op weg naar Noorwegen om samen met 300 (driehonderd) Noorse jongeren te zeggen:
Oljefritt Lofoten, Vesteralen og Senja!
Oilfree Lofoten, Vesteralen and Senja! |
In Oslo aangekomen was het de eerste dag al duidelijk. Dit wordt een intensief weekend: veel workshops, uitwisseling, culturen, ontmoetingen, ervaringen, verhalen, feesten en treinen. Zo waren we net een dag in Oslo en de volgende avond gingen we alweer in de trein voor 24 (vierentwintig) uur naar Lofoten. Nu wilden we het zien met onze eigen ogen ook waar we voor vochten.
Het JMA team presenteert zich voor 300 Noorse en 100 internationale jongeren. |
UK Danny: 'En zo slopen wij langs de beveiliging van het energiebedrijf.' |
Het was een onvergetelijke week met waardevolle ontstane vriendschappen, onuitwisbare indrukken, veel opgedane leerervaringen en onuitbare inspiratie en motivatie.
De week leek wel om als een lange dag -letterlijk eigenlijk, zonder zonsopgang-. En voor we het wisten gingen we alweer terug van Lofoten naar Oslo. Iedereen was moe en tevreden.
Maar toch zit je wel weer uren in de trein terug. Wat doe je dan? Potjes pesten. Veel potjes pesten.
Een toch wel Nederlands kaartspelletje, bleek, toen we het uitlegden aan onze nieuwe buitenlandse vrienden.
-'It's kinda like Uno. We call it teasing'.
(..)
-'Hey, you can't end with a tease card'
-'Crazy Dutch, you are making these rules up as you go.'
Nee dat doen we niet. Dat doen de oliebedrijven.
Oljefritt Lofoten, Vesteralen og Senja!
- Het initiatief van Engelse Danny heet No Dash for Gash. Hier lees je daar meer over http://www.nodashforgas.org.uk/
- De Noren weten hoe ze muziek moeten maken. Download hier de speciaal voor de Lofoten actie samengestelde CD https://itunes.apple.com/us/album/samleplate-for-et-oljefritt/id647281320
- Lees alles over het zomerkamp hier http://www.foeeurope.org/yfoee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten