dinsdag 2 april 2013

Den Haag 2.0

Hoe ziet jouw ideale stad/leefomgeving eruit?

Ik bevond me aan een vertakking van de rivier de Aare in Bern, Zwitserland toen mij deze vraag werd gesteld tijdens een internationale bijeenkomst georganiseerd door Young Friends of the Earth (het Europees jongerennetwerk voor jongeren milieu-organisaties).

Het was een mooie zonnige dag in mei, omgeven door enthousiaste jongeren met passie voor milieu en een bosrijke omgeving inclusief deze mooie glinsterende Aare.

Waar ik gelijk aan dacht bij deze vraag? Aan mijn Den Haag. Had ik dan toch last van heimwee? Of was het een gebrek aan fantasie of creativiteit? Mijn ene groepsgenoot noemde een boerderij in een natuurlijke omgeving. De andere een ecovillage (een sociaal, economisch duurzame gemeenschap).

Waarom ik dan toch op Den Haag kwam? Ik heb het toekomstbeeld dat ik toch heel wat levensjaren er zou kunnen verslijten en hier echt niet tegen op zie: het mooie culturele erfgoed dat het bezit, de bedrijvigheid dat er is, de dynamiek van de grote stad en de samensmelting van allerlei culturen.

Toch zag ik niet het Den Haag van nu voor me. Ik zag een Den Haag 2.0.
Zuiderpark Den Haag. Een mooi stukje groen tussen het gesteente.
Geen auto's. Geen vrachtwagens. Minder steen. Meer bomen. Meer dieren. Meer vogels. Maar minder meeuwen. Meer fietsers. Meer samensmelting tussen culturen. Minder anonimiteit. Meer gemeenschapsgevoel. Meer natuurlijke speelplekken. Meer ontmoetingsplekken.

Volgens mij toch een realistisch toekomstbeeld. Hoe zou ik daar zelf aan bij kunnen dragen? Het groeten en een praatje maken met mijn buren. Mijn eigen biotoop op mijn balkon. Genieten en beschermen van cultureel erfgoed. Ook dit jaar weer Parkpop te bezoeken.

Ik daag hierbij ook jou uit om na te denken over jouw ideale leefomgeving. Misschien zie jij ook een verbeterde versie van jouw stad voor je. Of toch dat boerderijtje?

PS. Hier de muzikale begeleiding bij dit blog.

3 opmerkingen:

 1. ook geen duiven a.u.b, als het dan toch de ideale stad moet worden!
  En succes met het bevoorraden van al die fijne winkels en festivals met je bakfiets ( want zonder vrachtwagens).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dilemma. Ik bevind me graag in de natuur, maar kan niet zonder de geneugten van de stad. Tegelijkertijd besef ik me dat een moderne stad met > 10.000 inwoners misschien per definitie niet duurzaam kan zijn. Het is simpelweg niet mogelijk om op die schaal de kringlopen te sluiten. Vanwege de concentratie van menselijke activiteiten en consumptiedrift van de moderne maatschappij zal een stad altijd externe input van grondstoffen vergen en tot afvalstromen leiden. Is dat erg? Natuurlijk kun je de energievoorziening, mobiliteit en gebouwen verduurzamen en een hoog hergebruik/recycling percentage bereiken. Daarmee beperk je de milieudruk tot op zekere hoogte, maar als we richting de 9 miljard mensen gaan, waarvan een groot deel in steden woont, is er meer nodig. Het realiseren van low-impact steden vergt dan een drastische systeemverandering, wereldwijd. Natuurlijk zijn er genoeg duurzame initiatieven, zoals Transition Towns en stadslandbouw, maar die zijn doorgaans vrij kleinschalig. Een cradle-to-cradle samenleving is daarom nog lang niet binnen handbereik.

  Misschien is mijn ideale leefomgeving een utopie, dan is deze muzikale begeleiding wel toepasselijk:
  http://www.youtube.com/watch?v=MJCqbuJxTEs

  BeantwoordenVerwijderen