donderdag 11 november 2010

No Impact Week - aflevering 2

 Woensdag, donderdag


Wat doe je zelf op 11-11?
Nou, ik zat vandaag de hele dag in de bus om 6 pioniers op het gebied van duurzaamheid in de provincie Noord-Holland te bezoeken. Zo was daar de kaasmaker, het windmolenmark én het passiefhuis. Maar we gingen ook voorlezen op een basisschool, uit het nieuwe boek van onze leesprinses Laurentien. “Wat vinden jullie nou slecht in de wereld, en hoe moeten we dat veranderen?” vroeg één van de voorlezers daar aan groep 3. “Mensen moeten geen ruzie meer maken en geen diertjes doodmaken,” antwoordde een meisje. “Ja, en olie is slecht en als het uit een pijp in de zee komt, gaan de vissen en andere zeedieren dood,“ voegde een jongen ernstig fronsend toe. Tja, wat konden wij daar nog aan toevoegen?

De woensdag van mijn No Impact week stond in het teken van voedsel. Nu eet ik altijd al vegetarisch en zoveel mogelijk puur en van het seizoen. Voedsel zelf bereiden en geen kant-en-klare producten uit de fabriek eten heeft mijn leven op een hele positieve manier veranderd: ik eet minder en voel me gezonder. Bovendien wordt ik van een bezoekje aan de biologische markt en van het bereiden van een goede maaltijd altijd erg blij. Speciaal voor No Impact week doe ik er deze week nog een schepje bovenop: ik eet iedere dag samen met anderen om de kookenergie te delen en een paar dagen veganistisch. Dat is eigenlijk ook heel makkelijk, als je even weet wat lekker en handig is. Mijn favoriet van deze week: allerlei groenten (bloemkool, aubergine, boontjes, ui) even bakken, tomatenpuree, pindakaas en wat water toevoegen, beetje suiker, sambal, zout en peper erbij, laten garen met de deksel erop, en serveren met rijst. Wat kan duurzaam toch lekker zijn!

Donderdag staat in het teken van energie. Oei! Alles uit doen? Maar ik heb toch mijn laptop nodig om dit verhaal te schrijven en me in te zetten voor duurzaamheid? Dit vind ik geloof ik toch niet zo leuk. Of wacht, we doen kaarsjes aan in plaats van het licht. Wel heel gezellig. Maar wat ik dan wil weten: zijn 10 waxinelichtjes duurzamer dan een spaarlamp op groene energie? Verbruikt een vaatwasser echt minder water en energie dan wanneer je het zelf afwast, of is dat een fabeltje? (ik gebruik de eko-stand) Had ik vandaag beter niet met de “Duurzaam Noord-Holland”-tour mee kunnen gaan, ook al reden we in de schoonste touringcar die er is? Soms moeten we ons toch verplaatsen om verder te komen, en dat gaat nu eenmaal niet altijd te voet of te fiets. Nee, wat mij betreft zullen we toch echt energie moeten gebruiken. Maar eens nagaan hoeveel je nu werkelijk verbruikt, zal voor iedereen verhelderend zijn. En nu ik weet dat de provincie Noord-Holland zich inzet om de komende 10 jaar van 300 MW geplaatst vermogen naar 1000 MW aan windenergie te gaan, denk ik dat het moet kunnen: iedereen aan de groene stroom!

Op inspirerende bijeenkomsten!

Groet,
Paulien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten