maandag 16 augustus 2010

Van inspiratie naar actie

Met een hoofd vol ideeën zoef ik door het Duitse landschap. Ik zit in zo'n heerlijk comfortabele en snelle intercity trein van de Deutsche Bahn, op weg naar huis, na een inpirerend en leerzaam weekje met 40 andere jonge Europese milieubeschermers. Het Summer Camp van de Young Friends of the Earth Europe, dit keer gehouden in de prachtige landelijkheid van Noord-Polen, was in vele opzichten een succes. Wat kan actief zijn voor JMA toch heerlijk zijn!

Om te beginnen zaten we op een hele fijne lokatie. Het tot conferentielocatie omgebouwde Poolse landhuis bood niet alleen simpele doch comfortabele slaapkamers en driemaal daags een heerlijke vega-maaltijd, er lag tevens een grote tuin omheen om in te spelen, er was een vuurplaats om 's avonds ontspannen rond na te kletsen en vlakbij lag een groot meer voor een verfrissende ochtendduik. Het was bijna een echte vakantie, op de dagenvullende sessies na.

Tijdens deze sessies deelden we onze ervaringen, kennis en kunde. Erg inspirerend was het om van andere "jonge vrienden van de aarde" (JMA = Young Friends of the Earth Netherlands) te horen wat hen beweegt en welke acties zij organiseren. We zijn niet alleen! Zo leerde ik over klimaatacties in Denemarken en de aanstaande Klimaattop in Mexico, over het opzetten van lokale voedselcoöperaties in Zuid-Italië, over de grote sommen geld die de Royal Bank of Scotland (RBS, dus tevens 'ons' ABN Amro!) investeert in de energieslurpende winning van olie uit teerzanden in Canada, en over hoe sojaproductie in Latijns Amerika leidt tot ontbossing en een schandalige schending van de mensenrechten van de lokale bevolking. Stuk voor stuk onderwerpen die me aangrepen. Stuk voor stuk onderwerpen die vragen om actie. Maar waar te beginnen?

Gelukkig volgde op deze motiverende sessie een serie leerzame workshops over hoe je acties gezamenlijk kan bedenken, plannen en uitvoeren. Ik kan dan ook haast niet wachten deze ervaringen en ideeën met jullie te delen. Want nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd naar wat jullie aangrijpt. Welke onderwerpen gaan je aan het hart? Waarvan wordt je boos of verdrietig? Waar wil je echt iets aan veranderen? Met andere woorden: waar moet JMA volgens jou zijn pijlen op richten, de komende jaren, en hoe gaan we dit samen aanpakken? Gelukkig hoef ik niet lang te wachten tot we het hierover kunnen gaan hebben. Op zaterdag 11 september, op de Actieve Leden Dag (samen met Milieudefensie), gaan we hierover samen nadenken. Onder andere dan, want natuurlijk is er nog veel meer te doen.

Om alvast in de stemming te komen beginnen we op vrijdag 10 september met een JMA actie en feest. Met een ludieke Flashmob vragen we aandacht voor de 10:10 campagne. Aansluitend vieren we samen feest. Op onze komende successen ;-). Kom ook, deel je passie en frustratie, je ideeën en ervaringen, en geniet van een leerzaam en inspirerend evenement, zoals ik dat de afgelopen week al gedaan heb.

Tot snel!

Paulien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten