woensdag 25 november 2009

ROC The Game - Slot

Door: Juriaan van Leeuwen

Woensdag 18 november was het Slot van ROC The Game. Van alle deelnemende scholen was een flinke delegatie gekomen naar de off_corso in Rotterdam. Neutraal terrein en dat was maar goed ook! Al snel werd duidelijk dat de deelnemers van de 6 scholen flink gemotiveerd waren om te winnen en er werd flink gejuigd bij het noemen van de naam van hun school! De sfeer zat er al snel in.

Na een opwarmtje van zanger Jayh werden op grote beeldschermen de resultaten van de zes verschillende actieopdrachten. Hoewel de studenten vrij waren in het kiezen van de opdracht leek er wel 1 gezamenlijk thema te zijn: afval. Waarschijnlijk omdat dit erg dicht bij de belevingswereld van jongeren ligt. En hoewel het Da Vinci-College in Dordrecht volgens de jury de actieopdracht heeft gewonnen, vond ikzelf het leukste filmpje die van ROC Mondriaan:




Na een lezing over pool en berg expedities van Bernice Notenboom, en een optreden van breakdancers SkyLow kwam onze eigen Minister Cramer binnen om de einduitslag bekend te maken. In haar woordje zei ze dat zij er in Kopenhagen voor 110% voor gaat, dat die bijeenkomst gewoon moet lukken. Ook Obama en China zal ze proberen over de streep te trekken. Hier zullen we de minister aan houden!

Na deze mooie woorden gaf ze aan dat ROC de Leijgraaf uit Veghel uiteindelijk gewonnen heeft! Het team kwam op het podium en ontving de prijs, een dagje blokarten (scheuren over het strand door de kracht van de wind) op het strand van IJmuiden. En na een hand van de minister klonk er natuurlijk een Brabants “Houdoe en Bedankt”.

ROC de Leijgraaf, gefeliciteerd.

woensdag 18 november 2009

In de spotlights op de fiets!

Door: Sarai Alons

Vandaag stond ik in de spotlights. Of liever, ik had een cameraploeg die mij volgde, eerst op het kantoor van JMA, toen op de fiets, in het café en weer terug naar kantoor. De cameraploeg bestond uit 3 studenten uit Zambia, Nepal en Indonesië die in Nederland een programma van drie maanden doen over media en milieubewustzijn. Voor hun eindpresentatie moesten ze een filmpje maken over milieubewuste jongeren, transport en luchtvervuiling. Het was niet voor publicatie, maar wel om te presenteren aan de UNEP (United Nations Enviromental Programme) en om de dingen die ze hier geleerd hebben uiteindelijk in hun eigen land te gebruiken om jongeren meer milieubewust te maken.

Voor het filmpje wilden ze een jongere op de fiets in de stad volgen en interviewen. En ik was de gelukkige vrijwilliger ;-)
Eerst werden er een paar shoots op kantoor gedaan, achter de computer en Job en ik in een heel onderhoudend gesprek over een verzonnen vergadering. En toen op de fiets! Daar ging ik met een cameraman op het bagagerek voorop de fiets, vervolgens langs de grachten, achter de auto aan op de Weteringsgracht (de cameraman zat in de achterbak van de auto met de klep open...) en in het Vondelpark. Ik had nog niet eerder de hele tijd een camera in de buurt gehad die steeds op mij gefocust was, dus in het begin voelde ik me behoorlijk ongemakkelijk. En dan vooral spontaan blijven! Maar het is heel leuk om te zien wat er allemaal komt kijken bij zo'n opname, en hoe het er in het 'echt' aan toe gaat bij een filmploeg.

Ik ben benieuwd naar het resultaat!

dinsdag 17 november 2009

Gastles speciaal onderwijs

Door: Anne Clasquin

Vorige week heb ik (Anne, medewerker onderwijsnetwerk voor voortgezet onderwijs) lessen gegeven op de school Emmaus in Ermelo. Deze school staat op een terrein in de bossen waar jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen kunnen verblijven wanneer het thuis niet lukt. Spannend om aan deze jongeren een les te geven over klimaatverandering omdat ik twijfelde of ik het duidelijk genoeg zou kunnen uitleggen en of ze wel zouden willen luisteren naar mijn verhaal.

Ik ben de les begonnen met een Japans reclamefilmpje over scherende ijsberen. Het duurt maar 30 seconden, er wordt niet in gepraat en is grappig. Daarna heb ik aan de leerlingen gevraagd waar het filmpje volgens hen over gaat wat een goede overgang was naar het thema klimaatverandering. Na een korte introductie op de opwarming van de aarde (atmosfeer, broeikasgassen, warmte die blijft hangen, uitlaatgassen) hebben we verschillende manieren besproken om energie te besparen. Ik had een colafles, oplader voor mobiele telefoon, appel, douchetimer en een spaarlamp meegenomen. Aan de hand van deze voorwerpen hebben we verschillende milieuthema's besproken zoals afvalscheiding, energiebesparing en milieuvervuiling.

3 bijzondere en actieve lessen waar ik veel van geleerd . Korter douchen is een belachelijk idee (elke dag 2x een kwartier) maar een elektrische scooter zien ze wel zitten!