maandag 4 december 2017

Campaigners Academy 2017 Blog 2: een weekend vol inspiratie


De tweede en laatste blog van de Campaigners Academy weekend is van Amarens van Bentum, deelnemer aan de Campaigners Academy en tweedejaars studente aan de HAS Hogeschool in Venlo. 
Vorig weekend vond de aftrap plaats van de allereerste Campaigners Academy, georganiseerd door Jongeren Milieu Actief en Milieudefensie. Van vrijdag tot en met zondag was een gemotiveerde groep jongeren te vinden in een gerenoveerde varkensboerderij in het Brabantse Driessen, om gezamenlijk het thema “campagne voeren” aan te pakken. Als één van de deelnemers en dus ervaringsexpert ( 😉 ) zal ik de highlights van dit weekend met jullie delen!
De diversiteit van mijn 40 mededeelnemers alleen al was een succesfactor voor dit weekend. Niet alleen in leeftijd, maar bijvoorbeeld ook in werkveld en levensstijl. Van scholier tot bedenker van Loesje-leuzen en van veganist tot pescotariër, allemaal hadden zij zich aangemeld voor de Academy. Dit zorgde voor inspirerende, respectvolle discussies. Te gast waren meerdere sprekers, en vrijdagavond beet Donald Pols, directeur van Milieudefensie, het spits af. Het mag duidelijk zijn dat MD een toegewijd en enthousiast kopstuk heeft! De daaropvolgende zaterdagochtend deelde Ike Teurlings, werkzaam als campaigner bij MD, alle ins en outs van een succesvolle of minder doeltreffende campagne met ons. Mathijs van Lisdonk van vakbond FNV bracht een belangrijk aspect van campagne voeren onder de aandacht: mensen organiseren en mobiliseren. Immers, een goede actie bedenken is één ding, maar draagvlak ervoor creëren is minstens zo belangrijk. We sloten de dag af met een prikkelende presentatie van, eveneens inspirerende, spreker Kauthar Bouchallikht van De Correspondent.
Zondag was het moment daar om de theorie van zaterdag om te zetten in praktijk. Na een korte introductie werden we losgelaten om een actie op touw te zetten voor de Bossen campagne! Houd vooral de website en Facebook van MD in de gaten voor meer informatie over dat onderwerp… Tussen alle boeiende lezingen en uitdagende workshops door, was er volop tijd voor gezelligheid. In de pauzes en avonden hebben we elkaar en het bestuur van JMA leren kennen, en werd er tijdens de pub-quiz ook nog even getest of we wel goed hadden opgelet bij de presentaties.
Al met al vermoed ik dat iedereen er ontzettend van heeft genoten om een weekend door te brengen met mensen die allemaal op hun eigen manier een steentje bij willen dragen aan de bescherming van het milieu, en de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Zondagmiddag togen we bruisend van inspiratie en energie weer naar huis, alweer uitkijkend naar de volgende Academy dag op 9 december!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten