dinsdag 15 juli 2014

Een kijkje achter je scherm met de festivaltour

Duurzame tin. Wie denkt daar eigenlijk over na? Dat een eilandje aan de andere kant van de wereld helemaal afgegraven wordt voor een metaal wat dient als soldeer is voor  veel mensen een compleet mysterie. Voor de mensen op het Indonesische eilandje Bangka is het echter wel de harde werkelijkheid. Daarom heeft JMA samen met Milieudefensie de festivaltour 2014 gewijd aan het verduurzamen van de tinwinning op Bangka.Niels laadt duurzaam zijn Fairphone op. Mundial
Ik heb dit jaar de eer om Festivaltour coördinator te mogen zijn. Een paar weken geleden sprong ik na een telefoontje de golvende stroom in die de organisatie van de festivaltour was. In hele korte tijd heb ik heel veel geleerd over duurzame elektronica en hoe JMA te werk gaat. Vergaderen, roosters maken en heel veel mailtjes schrijven zijn de voornaamste taken. En dan zijn er nog de festivals zelf natuurlijk!

“Duurzaam tin? Wat is dat nou weer?”

Vraag ¨Hallo wilt u misschien tekenen voor duurzame tin?¨ ¨Tin? Wat is dat?¨ Het simpele spel van vraag, antwoord, sales pitch, en de uiteindelijke tekening van de petitie begint voor mij 95% van de tijd zo. De andere 5% van de mensen en de reacties op de vragen lopen enorm uiteen. Je hebt de 'meteen-nee-groep'. Daarnaast heb je 'ik-wil-wel-luisteren-maar-niet-tekenen-groep'. Zij vinden dat het toch niet helpt of hebben een ander aangeleerd hulpeloosheidsantwoord. Verder heb je de 'geef-maar-hier-ik-teken-wel-groep' die zonder vragen de petitie bijna uit je handen rukt en tekent zonder te weten waar voor. En als laatste heb je de 'semi-geleerd-ongeveer-milieu-bewuste-groep' die veel liever praat over hun passie voor een specifiek milieu onderwerp dan luistert naar die van jou.

Al met al is het bijzonder hoe gevarieerd de groepen zijn die tekenen. Ik heb vooral geleerd dat je al je vooroordelen het raam uit moet gooien, want vrijwel iedereen is een potentiële tekenaar.  Die nors kijkende man die heel gedecideerd langskomt tekent even snel als de blije gezinnen die met kinderen en al langs dartelen. Toch betrap ik mezelf er nog wel eens op dat ik liever afga op de vriendelijk kijkende mensen dan de nors kijkende.

Record!

Loes op recordfestival Metropolis
We hebben nu inmiddels al vier super gave festivals achter de rug en man wat waren ze stuk voor stuk een succes. Voor de tour begon hadden we ons voorgenomen om elke dag van de festivaltour 500 handtekening op te halen. Tot nu toe zijn er op elke festivaldag 700 en op metropolis zelfs 900 handtekeningen opgehaald. Dat is een record in de JMA-festivaltour-historie! Dit hebben we te danken aan onze enorm enthousiaste vrijwilligers die tot nu toe tot het uiterste zijn gegaan om met een onverwoestbare glimlach en eindeloos geduld dag na dag handtekeningen in te zamelen voor duurzame tin.

Ik weet nu wat er achter mijn scherm schuilt

Aan het begin van de festival tour had ik nog geen idee van hoe en wat. Een paar maanden later heb ik enorm veel geleerd en vind ik onderdeel zijn van deze festivaltour een van de gaafste dingen om te doen. Tijdens het zijn van Festivaltour coördinator kom ik mijn zwaktes tegen, leer ik elke keer meer over milieudefensie en JMA, tin en Bangka, organiseren en coördineren. Ondanks dat het af en toe zwaar is maken de festivals, de vrijwilligers en de organisatie deze tour het meer dan waard.

Heb jij de petitie niet getekend op een van de festivals? Het kan ook online via www.watschuilterachterjescherm.nl

Festivaltour helden van Metropolis. Helemaal rechts, Bas.
Groetjes, Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten