woensdag 21 oktober 2015

Mijn stem in Parijs laten horen voor een betere toekomst

Parijs. De stad van de liefde. Zeggen ze. Permanent overspoeld met hordes verliefde koppeltjes. Waarom zou je daar in vredesnaam in je eentje tussendoor willen manoeuvreren als vrijgezel van 25? Nota bene aan het begin van de winter – koud, donker…

Ik ga niet voor de liefde naar Parijs. Niet voor werk, niet voor studie. Niet voor de Mona Lisa of de Eiffeltoren of wat mensen normaal gesproken ook naar die stad trekt. Ik ga voor iets dat ik veel belangrijker vind: onze toekomst. De toekomst van ons allemaal. Mens, natuur, wereldwijd.

In december vindt in Parijs een ontiegelijk belangrijke klimaattop plaats. Belangrijk, omdat er nu eindelijk een nieuw internationaal klimaatverdrag zal komen. Belangrijk, omdat landen zullen moeten samenwerken in deze transitie – omdat we anders letterlijk met de gebakken peren gaan zitten. Het wordt tijd dat we stoppen met fossiele brandstoffen. Duurzaam moet een eerlijke kans krijgen. Het moet sneller, veel sneller, waarschuwt de wetenschap.

Ik ga ook niet alleen. Want meer dan een miljoen mensen vanuit heel Europa zal hetzelfde doen om op 11 en 12 december mee te lopen in de grootste internationale klimaatmanifestaties ooit. Ik ga naar Parijs om tussen al die geweldige mensen te staan. Want ik wil daar simpelweg bij zijn. Om ook mijn stem te laten horen. Als een bezorgde jongere vanuit Nederland. Omdat ik wil laten zien dat ook ik het belangrijk vind en zorgen maak om onze toekomst.

Heeft het zin? Dat weet ik niet, maar waarom zou ik het niet proberen! Wetenschappers  waarschuwen al jaren dat de toezeggingen van landen ver tekort schieten om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Maar er is ook een andere ontwikkeling gaande:

Steeds meer mensen houden zich bezig met duurzaamheid en milieuvraagstukken. Steeds meer bewoners verenigen zich in coöperaties op o.a. energie, woningen en voedsel. Steeds meer bedrijven zien het nut van duurzaamheid en handelen daarnaar. Dit is het begin van een verandering. Mensen zijn er klaar voor: een mooie toekomst. Alleen de wereldleiders lopen nog achter. Die denken nog teveel in het belang van de bedrijven en industrie. Het is niet meer houdbaar om fossiele brandstoffen te gebruiken. Dat tijdperk is voorbij.

Daarom ga ik met één miljoen door Parijs lopen voor een betere en groene toekomst, die wij nodig hebben. Hopelijk zie ik jou ook daar want samen kunnen we de verandering realiseren. En we gaan een leuk feestje in Parijs bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten