donderdag 25 juni 2015

Persoonlijk verhaal: ondernemer kledingindustrie

Ik ben Hein Voss, sociaal ondernemer. Ik heb meer dan 30 jaar internationale ervaring binnen verschillende onderdelen van de kledingindustrie en handel. Ik heb jaren bij en met de ‘grote’ kledingmerken en producenten gewerkt. Als inkoper en manager reisde ik over de hele wereld. In de meeste Aziatische productielanden zoals o.a. Bangladesh, Cambodja en Indonesië heb ik veel situaties gezien die verbeterd kunnen worden. Kinderarbeid en veiligheid in fabrieken zijn daarvan direct zichtbare voorbeelden.
Al rond 1990 heb ik biologische katoen binnen een mannen- en vrouwenproductlijn geïntroduceerd. Naast het doorvoeren van de SA8000-normering bij verschillende producenten heb ik bijgedragen aan de internationale BSCI discussies rond verbetering van de kledingindustrie en introductie van een algemene code of conduct van Europese retailers. Helaas merkte ik ook hoe langzaam grote merken en retailers de stappen richting het gebruik van duurzame grondstoffen en eerlijke handel willen en kunnen zetten. Ik ben er dan ook al lang van overtuigd dat het tijd is voor verandering.
In 2010 heb ik daarom besloten het roer om te gooien en ben voor mijzelf begonnen met het bedrijf H3P Motives. In 2010 heb ik het kledingmerk RE-5 opgericht. 
RE-5 staat voor het concept: RE-think, RE-turn, RE-fund, RE-cycle en RE-vive. Hiermee wil ik de seizoensgebonden ‘fast fashion’  doorbreken. Al onze kleding en textiel zijn 100 procent puur & eerlijk. Oftewel, volledig gemaakt van biologische katoen (GOTS) en Fairtrade (Max Havelaar) gecertificeerd.  Voor bewuste vrouwen en mannen ontwikkelen wij vooral tijdloze basics die zich goed laten combineren met de kleding van andere labels.


Vanaf de Indiase katoenboer tot aan de laatste schakel in de Indiase productie, verdienen alle werknemers binnen de supply chain een eerlijk loon en werken zij zonder giftige stoffen. Wij kennen elke partner in onze productieketen.  Ik ben altijd een stapje verder gegaan om uit te zoeken hoe het écht zit bij de productie van onze kleding. De bezoeken aan de katoenboeren in India zijn fantastisch, je kunt zelf zien en ervaren wat voor verschil Fairtrade bio-katoen maakt voor deze boeren en hun families; hoe trots ze zijn op hun natuurproduct. Het zijn onvergetelijke ervaringen! De fabrieken en tussenschakels heb ik onlangs, samen met mijn dochter Tirza, nogmaals weer persoonlijk bezocht en gecontroleerd.  
Van de vele foto’s en video’s van onze bezoeken hebben we een korte documentaire gemaakt. Inmiddels komen schrikbarende toestanden in de kleding- en textielindustrie meer aan het licht. In onze film willen we laten zien hoe het anders kan. Ik neem de kijker mee door de wereld van pure & eerlijke kleding en textiel. Ik laat zien dat met bewuste keuzes voor Fairtrade en biologische katoen de ‘klerenwereld’ er heel anders uit gaat zien. Naar mijn idee is het een mooie documentaire geworden, precies zoals ons verhaal is; helemaal spontaan en puur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten