donderdag 25 juni 2015

Persoonlijk verhaal: ondernemer kledingindustrie

Ik ben Hein Voss, sociaal ondernemer. Ik heb meer dan 30 jaar internationale ervaring binnen verschillende onderdelen van de kledingindustrie en handel. Ik heb jaren bij en met de ‘grote’ kledingmerken en producenten gewerkt. Als inkoper en manager reisde ik over de hele wereld. In de meeste Aziatische productielanden zoals o.a. Bangladesh, Cambodja en Indonesië heb ik veel situaties gezien die verbeterd kunnen worden. Kinderarbeid en veiligheid in fabrieken zijn daarvan direct zichtbare voorbeelden.
Al rond 1990 heb ik biologische katoen binnen een mannen- en vrouwenproductlijn geïntroduceerd. Naast het doorvoeren van de SA8000-normering bij verschillende producenten heb ik bijgedragen aan de internationale BSCI discussies rond verbetering van de kledingindustrie en introductie van een algemene code of conduct van Europese retailers. Helaas merkte ik ook hoe langzaam grote merken en retailers de stappen richting het gebruik van duurzame grondstoffen en eerlijke handel willen en kunnen zetten. Ik ben er dan ook al lang van overtuigd dat het tijd is voor verandering.
In 2010 heb ik daarom besloten het roer om te gooien en ben voor mijzelf begonnen met het bedrijf H3P Motives. In 2010 heb ik het kledingmerk RE-5 opgericht. 
RE-5 staat voor het concept: RE-think, RE-turn, RE-fund, RE-cycle en RE-vive. Hiermee wil ik de seizoensgebonden ‘fast fashion’  doorbreken. Al onze kleding en textiel zijn 100 procent puur & eerlijk. Oftewel, volledig gemaakt van biologische katoen (GOTS) en Fairtrade (Max Havelaar) gecertificeerd.  Voor bewuste vrouwen en mannen ontwikkelen wij vooral tijdloze basics die zich goed laten combineren met de kleding van andere labels.






Vanaf de Indiase katoenboer tot aan de laatste schakel in de Indiase productie, verdienen alle werknemers binnen de supply chain een eerlijk loon en werken zij zonder giftige stoffen. Wij kennen elke partner in onze productieketen.  Ik ben altijd een stapje verder gegaan om uit te zoeken hoe het écht zit bij de productie van onze kleding. De bezoeken aan de katoenboeren in India zijn fantastisch, je kunt zelf zien en ervaren wat voor verschil Fairtrade bio-katoen maakt voor deze boeren en hun families; hoe trots ze zijn op hun natuurproduct. Het zijn onvergetelijke ervaringen! De fabrieken en tussenschakels heb ik onlangs, samen met mijn dochter Tirza, nogmaals weer persoonlijk bezocht en gecontroleerd.  
Van de vele foto’s en video’s van onze bezoeken hebben we een korte documentaire gemaakt. Inmiddels komen schrikbarende toestanden in de kleding- en textielindustrie meer aan het licht. In onze film willen we laten zien hoe het anders kan. Ik neem de kijker mee door de wereld van pure & eerlijke kleding en textiel. Ik laat zien dat met bewuste keuzes voor Fairtrade en biologische katoen de ‘klerenwereld’ er heel anders uit gaat zien. Naar mijn idee is het een mooie documentaire geworden, precies zoals ons verhaal is; helemaal spontaan en puur!

maandag 8 juni 2015

JMA Underwearrun

Water. Het is voor ons zoiets vanzelfsprekends dat je misschien niet stilstaat bij hoeveel water je dagelijks verbruikt. Niet alleen voor je dagelijkse thee of wc-bezoek heb je water nodig, ook als je kleding koopt verbruik je water. Dat zie je niet, maar om je kleding te maken is veel water verbruikt. Voor één onderbroek al wel 700 liter. In deze blog kom je precies te weten hoe het zit.

De campagne voor duurzame kleding

Hoeveel water zit er in mijn kleding?

Dat is lastig om precies te zeggen. Een belangrijke factor is waar het katoen is geteeld. Op nummer 1 staat het warme droge India met 21.500 liter per kilo. Gemiddeld is 10.000 liter water nodig om één kilo katoen te produceren. Dat betekent dat er gemiddeld 2.700 liter water in je T-shirt zit en 700 liter in je boxershort.

Waar komt al dat water vandaan?

In de katoenteelt bestaan drie soorten water. Je hebt groen water, dat is regenwater dat door de katoenplanten wordt opgenomen. Daarnaast heb je blauw water, dat is oppervlaktewater uit omliggende sloten, meren en rivieren dat wordt gebruikt voor het besproeien van de katoenvelden en voor de natte processen in de verdere kledingproductie. Tenslotte heb je grijs water, dat is industrieel afvalwater. Het totaal van deze drie soorten is de zogenaamde watervoetafdruk van jouw kleding.

Wat is het effect van al dat waterverbruik?

Aralmeer 2000
Dat een katoenplantje veel water nodig heeft is nog tot daar aan toe, maar het probleem zit hem in het feit dat er gemiddeld 42 procent blauw water nodig is. Dat water moet dus - met een duur woord - geïrrigeerd worden uit omliggend oppervlaktewater en daar gaat het mis.
Het meest sprekende voorbeeld is het Aralmeer in Oezbekistan. Dat gigantische meer droogte zo goed als op doordat het water gebruikt werd om katoenvelden mee te besproeien. Dit had dramatische consequenties voor het lokale klimaat en de bevolking. Alle pesticiden, kunstmest en ontbladeringsmiddelen hebben de bodem en het water ernstig vervuild. Wat over is gebleven is een dorre vlakte bedekt met giftig zout. Dit zout veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen als keelkanker en tyfus bij de bewoners van het gebied. Daarnaast heeft het slinken van het meer geleid tot veranderingen in het lokale klimaat en een afname van de visvangst.

Wat zijn de alternatieven?

Aralmeer 2013
Hennep, brandnetel en bamboe kom je overal op internet tegen als duurzaam alternatief voor katoen. Hoewel ze vele malen minder water en pesticiden nodig hebben om te groeien, is transparantie in het productieproces ver te zoeken. Zo heb je chemicaliën (viscose) nodig om van hard bamboe zachte kleding te maken. Vragen als hoe met deze chemicaliën wordt omgegaan en of de arbeiders beschermt blijven van deze bijtende stoffen worden niet beantwoord. Veel potentie dus voor de toekomst, maar nu nog even niet.

Is het dan helemaal hopeloos?

Het antwoord is: nee niet helemaal. Na lang zoeken kwam ik tot het beste alternatief van dit moment: 'rainfed' geteelde bio-katoen met GOTS keurmerk. Een hele mond vol voor drie simpele stappen:
  1. Bio-katoen
    Biologisch katoen wil zeggen dat het katoenplantje geen of alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen krijgt, zoals knoflook en geurstoffen die schadelijke insecten wegjagen. Daarnaast wordt bij de teelt van biologisch-katoen uitputting van de grond tegen gegaan door de katoenteelt af te wisselen met granen- en peulvruchtenteelt.
  2. Rainfed
    Wanneer je katoen teelt in een vochtiger klimaat heb je minder irrigatiewater nodig, dat spreekt voor zich. Zo valt tot een kwart te besparen ten opzichte van het wereldgemiddelde en wel tot 70 procent water te besparen in vergelijking met landen als India. Dat heeft minder impact op de waterstand in een gebied, en daarmee ook minder effect op de natuur om de katoenplantages heen en de beschikbaarheid van zoet drinkwater voor de lokale bevolking.
  3. GOTS-gecertificeerd
    GOTS staat voor de Global Organic Textile Standard. Kleding met dit keurmerk biedt je de zekerheid dat het zonder slavenarbeid en gevaarlijke chemicaliën is gemaakt – van katoenplant tot T-shirt. Wel zo prettig, toch?!

Waar koop ik dat dan?

We hebben het je makkelijk gemaakt! Op www.underwearrun.nl vind je een overzicht van verantwoorde merken en winkels.

Daarom rennen we in ondergoed

Er valt nog veel te verbeteren in de kledingindustrie, zeker wat betreft waterverbruik. Het wordt tijd dat we in gaan zien dat water een schaars goed is. Met de Underwear Run willen we laten zien dat het anders kan en proberen we consumenten en bedrijfsleven te inspireren hun visie op kleding en mode te veranderen. Consumenten hebben veel macht, maar het is het bedrijfsleven dat uiteindelijk actie moet ondernemen. Laten we ze een handje helpen door het goede voorbeeld te geven.

Hoe kan jij mee doen?
Om aandacht te vragen voor dit probleem in de katoenindustrie organiseren wij op 9 juli de Underwearrun in Amsterdam. Tijdens de tweede editie zullen we met ruim 100 man in het ondergoed van A-dam Underwear rennen. A-dam zal speciaal voor de Underwearrun apart ondergoed voor dames maken.

Na de eerste editie van ruim 70 jongeren, hopen we dit jaar de grens van 100 renners te bereiken. De route begint in het Vondelpark en via het Leidseplein en de Rozengracht eindigen we uiteindelijk op het Beursplein. De route is 3.9km lang.

Om het feest compleet te maken is er een DJ aanwezig op het Beursplein om de renners een knallende finish te geven. Ook regelen wij modellen en een kleine fotostand. Genoeg om te beleven dus.

Dit jaar vragen we een kleine bijdrage van €5,- per renner om de organisatie draaiend te houden. Hiervoor krijg je het ondergoed van A-dam Underwear, van biologisch katoen, mee naar huis. En natuurlijk een leuke dag en een klein feestje op het Beursplein.


Groetjes,

Lawrence, Bas, Theresa, Marieke en Bernike