vrijdag 26 september 2014

Van New York tot Amsterdam

Wat voel je als je de tv aandoet en het eerste wat je ziet zijn smeltende ijskappen? Ik voel me dan hulpeloos. Waar denk je aan als je beseft dat Nederland deels afhankelijk is van het gas uit Rusland? Ik denk dat Nederland machteloos is. Maar ik heb mijn stem nog en die doet het uitstekend. Daarom  is JMA mee gaan doen met de People’sClimate March. Samen met 5000 andere zijn we naar het EYE gelopen. Sorry ik lieg. Ik ben gaan varen.

Oorsprong

Bill McKibben een bekende milieu activist, wie kent hem niet? Ik! Tenminste dat zei ik een maand geleden, inmiddels weet ik wel wie hij is. Dus als je hem niet kent dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Meneer McKibben is een Amerikaanse schrijver en in 2009 heeft hij samen met andere organisaties gelijktijdige demonstraties gehouden. Een succes dat blijkt, want al snel werden deze demonstraties jaarlijks groter en groter.
Zondag 21 september deed Nederland voor het eerst mee. Samen met New York, Berlijn, Melbourne, Londen, Seoul en Parijs is er met z’n allen gemarcheerd. Verschillende organisaties, verenigingen en bedrijven deden mee. Activisten uit Rotterdam en Utrecht bijvoorbeeld waren ook aanwezig. Wat in 2009 in New York begon wordt nu mo
ndiaal gevolgd. De grootste klimaatmobilisatie is zichtbaar.

‘Duurzame’ luiheid

Het was voor mij even zoeken naar de plek waar we met de leden hebben afgesproken. De buschauffeur zette me “netjes” vier haltes te vroeg af. Lopend en half zwetend kwam ik eindelijk bij mijn lieve JMA-genoten terecht. Niels de voorzitter heeft nog netjes een bootje kunnen regelen. Ja een bootje! Rond 17:00 uur vertrokken we vanaf de Dijksgracht naar het EYE. Oud JMA-voorzitter Paulien was ook gezellig mee gaan varen.

 
De bedoeling was namelijk dat we niet lopend maar varend naar het EYE gingen. Hoewel ik erg van wandelen houd vind ik het fijn om op een andere manier te demonstreren. En stiekem ben ik wel eens lui. Met onze groene stropdassen/sjaaltjes en JMA vlaggen gingen we op varen. We waren niet de enige. Ook andere organisaties zoals Milieudefensie en WISE gingen met de boot. ‘Marcheren’ door de Amsterdamse grachten. 


United

Rond zessen komen we aan bij het EYE. De gearriveerde demonstranten staan klaar en iedereen verzamelt zich voor het podium. Een leuke host met humor en milieuvriendelijke zangers brengen de sfeer op gang. Bekende sprekers zoals de Amsterdamse wethouder laten hun stem ook horen. 

Slogans als “Het kan beter en het moet beter!”, “Ik wil graag schaatsen” en “Liever een windmolen in mijn tuin dan Poetin in mijn keuken” maakten mij aan het lachen. Ondanks het koude weer voelde ik me thuis. Het voelde goed dat ik met mensen stond die hetzelfde willen bereiken als ik. Namelijk een duurzame wereld en aandacht voor de snelle klimaatverandering. Je kan je wel hulpeloos en machteloos voelen in je eentje, maar samen... ben je sterk, hoopvol en angstloos.






vrijdag 12 september 2014

Recept: Veganistisch Maleis-Indisch rijsttafeltje

Ayla houdt van Oosterse gerechten en dit keer komt ze weer met iets lekkers.
Een Maleisische/Indische gerecht die je wel een keer wilt proberen! 

Ingrediënten

- pompoen
- sperziebonen/snijbonen/lady fingers etc.
- tofu
- pandanrijst
- cocosmelk
- sesamzaad
- kerrie
- komijn
- (verse) koriander
- chili
- gember (liefst verse gemberwortel)
- zout/peper
- ketjap

Bereiding

Snij de tofu in blokjes en bak het even kort. Marineer evt in marinade van stroop/siroop/azijn/citroen met gember/komijn. Druk het vocht eruit en bak de tofu nu knapperig (eventueel een deel van de marinade later toevoegen in de pan).
Kook de rijst in de kokosmelk, enkele minuten laten doorkoken en in de pan met de melk laten nagaren (door het nagaren kan je de kooktijd verkorten en zo energie besparen)
Zet wat water op in een pan (minder millieubelastend dan met de waterkoker) en snijdt de pompoen in blokjes. Als je biologische pompoen gebruikt of hem goed wast kun je de schil ook gewoon eten. Kook het beetgaar (met wat geschilde en dungesneden gemberwortel in de pan). Breng het op smaak met peper, chili en kerrie en eventueel zout.

Roerbak de bonen tot ze gaar en knapperig zijn, meng de sesamzaadjes erdoor (deze kan je ook eerst apart even roosteren in een pan) breng op smaak met ketjap en chili.
Serveer gegarneerd met verse koriander 

Tip: voor extra oosterse sferen serveren op een bananenblad ( met bord eronder om het praktisch te houden).

Eet smakelijk !


Recept en foto door Ayla