vrijdag 29 november 2013

Simple Salad

Salade is altijd goed! Daarom maakte ik deze week de meest simpelste salade ooit. Het is een frisse salade voor bij de lunch of gewoon als je zin hebt in salade. Mijn moeder maakt het altijd als er bezoek is, want het is snel te maken en super lekker.

Ingrediënten:
¼ ijsbergsla
½ komkommer
2 trostomaten
3 tl Italiaanse kruiden (dit is een mix die ik zelf maak, het bestaat uit: knoflookpoeder, ui poeder, tomatenpoeder, gedroogde tijm, gedroogde basilicum, gedroogde peterselie, en gedroogde oregano. Dit is ook in de supermarkt te vinden)
1 el citroensap 1 tl zonnebloemolie snufje zout

Als eerst hak je de ijsbergsla, komkommer en trostomaten in kleine stukken (niet groter dan 1 cm). Daarna meng de Italiaanse kruiden, citroensap, zonnebloemolie en snufje zout samen in een kommetje.

Daarna mix je de groenten en de saladedressing samen in een kom. Goed mengen en serveren maar! Zoals ik al eerder aangaf, het is super lekker voor bij de lunch. Ook kan je het als groenten bij een avondmaaltijd serveren.

Enjoy!
Salade met Marokkaanse roggebrood en aardappeltjes uit de oven



zondag 24 november 2013

Home sweet home

Koen en ik zitten weer in de trein naar Nederland en dat betekent dat onze deelname aan de COP19 in Warschau, Polen, er op zit. Tien dagen lang hebben we samen met 30 andere Friends of the Earth leden van over heel Europa actief invloed uitgeoefend op de VN klimaatonderhandelingen. Het hoogtepunt van afgelopen donderdag, de ‘walk-out’ samen met tientallen andere milieuorganisaties als Greenpeace en WWF, vormde daarmee de klapper op de vuurpijl.

Trots en treurig

Voor de ‘walk-out’ zijn er veel dingen gebeurd. Zo werden drie van onze met Young Friends of the Earth leden uit de COP gegooid, werd er sympathie getoond met de Filipijnen door samen met de delegatie op de COP te vasten, en werden talloze acties binnen en buiten de COP gevoerd. Meer dan genoeg dus om terug op te kijken.
'Walk-out'. #volveremos - we will be back!
      Aan de ene kant maken deze gebeurtenissen me trots. We bevinden ons nu, als Friends of the Earth samen met de andere organisaties de meededen met de ‘walk-out’, in een positie dat we serieus worden genomen en zelfs eisen kunnen stellen. Dat blijkt wel uit het feit dat de directie van de klimaatonderhandelingen met de ‘walk-out’ coalitie wilde spreken afgelopen vrijdag. Helaas ging dat om praktische redenen niet door.
      Aan de andere kant vind ik het jammer dat al deze gebeurtenissen nodig zijn geweest om serieus genomen te worden. Het feit dat de ‘walk-out’ nodig was, zegt toch wel hoe ernstig het is gesteld met de kwaliteit van de klimaatonderhandelingen.

Tijd voor reflectie

De vervolg vraag is: hoe nu verder? Wat doen we met de sterke positie die we nu door onze ‘walk-out’ bezitten en hoe bouwen we onze achterban verder op? Maar ook: wat hebben we geleerd van de afgelopen week en hoe kunnen we dat bij JMA gebruiken? Een van de belangrijkste dingen is denk ik dat Koen en ik vele nieuwe inzichten en vrienden hebben opgedaan. In het komende jaar zullen we contact blijven houden en kunnen we van elkaars ervaringen leren. Daarnaast weten we nu goed wat er op internationaal niveau speelt en kunnen we daar onze Nederlandse acties op aanscherpen.
De fantastische 'climate justice family'!

What’s next?

Ik ben nog geen twee weken voorzitter en ik heb al de eer gehad om zo’n toffe reis te mogen maken. Daar ben ik erg blij mee, maar het is nu tijd voor het bestuur om ons weer op Nederland te richten en aan de slag te gaan. Zo staat de Groene pieten actie weer voor de deur en komt het JMA Kerstdiner er ook al weer aan. Dus iedereen, tot de dertiende in Utrecht! 


vrijdag 22 november 2013

JMA op volle toren

'The Big Walk-Out': zo'n 400 mensen verlaten
uit protest de klimaatonderhandelingen
Alle acties rond de klimaattop draaien op volle toeren en bereikten gisteren hun hoogtepunt: JMA verliet samen met haar internationale netwerk Friends of the Earth en organisaties als Greenpeace en Oxfam-Novib de onderhandelingen. De COP wordt zo beïnvloed door bedrijven die belang hebben bij de winning van fossiele brandstoffen dat er niet meer eerlijke onderhandeld kan worden.




Achter de schermen

Onze acties en de ‘walk-out’ zijn natuurlijk groot nieuws, maar wie zijn eigenlijk al die internationale mensen achter deze acties? En hoe gaat het achter de schermen er aan toe? Tijd om een beetje meer context aan onze reis toe te voegen!
Het mega-stadion waar alle
onderhandelingen plaatsvinden
        De klimaattop vond plaats in het nationale stadium van Warschau, op zo’n drie kilometer van het centrum. Nog een paar kilometer verderop in een geweldig hostel ligt de hoofdbasis van alle Young Friends of the Earth Europe groepen. Samen met zo’n 30 andere jongeren vanuit heel Europa slapen en eten we hier. De meeste jongeren komen uit Ierland, Duitsland, Cyprus, Bulgarije, Frankrijk, Engeland en natuurlijk Nederland. Zoals Koen en ik bij JMA aangesloten zijn, zitten deze jongeren bij een vergelijkbare groep in hun land. Het is geweldig om zoveel verschillende mensen met dezelfde missie bij elkaar te zien. Dat geeft ontzettend veel inspiratie en levert fantastische acties op.

Lange dagen

Protest tijdens de kolentop die tegelijk
met de klimaattop georganiseerd was
Net als de rest van het team maak ik dagen van 6:00 tot 24:00 uur. Ik ren van actie naar vergadering en van vergadering naar actie. We hebben een 'inside' en een 'outside'-COP team. Koen is een insider en ik een outsider. Op die manier kunnen we onze acties perfect aan laten sluiten op wat er binnen bij de onderhandelingen gebeurt. De lange dagen breken me wel een beetje op, maar alle acties en de gezelligheid slepen me er doorheen, vooral de spanning van gister. ’s Avonds komen we meestal bij elkaar en is het heel gezellig. Zoals afgelopen maandag toen ik echte Hollandse pannenkoeken voor iedereen heb staan bakken.

Samenwerken

Deze cultuurverschillen kom je natuurlijk in nog veel meer dingen tegen, maar iedereen is hier met hetzelfde doel: we willen klimaatrechtvaardigheid. Dat is zo geweldig aan deze groep. We moeten daarom tijdens onze eigen JMA acties niet vergeten dat er ook in het buitenland heel veel jongeren zijn die je graag helpen en samen willen strijden voor een beter klimaat.

Chili voor in de kou !

Foto door Anna Kruseman
Jaja, het is weer vrijdag! Een van mijn favorite gerechten voor een koude herfst avond is chili. Zeker als je een beetje verkouden bent, is het zalig om heet te eten. Dus hierbij de chili volgens het recept in mijn familie. Omdat er geen vlees in zit, hoeft het niet te garen en is het dus supersnel klaar: eerst de groente bakken en dan al het blikvoer opwarmen!


Ingredienten: voor 4-6 personen
1 ui, gesnippert
2 paprikas, in kleine stukjes
1 prei, in ringen
1 bl bruine bonen
2 bl kidney bonen
1 bl mais
1 bl ananas schijven, snij in stukjes
2 bl tomaten blokjes
2 bl tomaten puree
chilipoeder
paprikapoeder
rijst

Foto door Anna Kruseman
Werkwijze:
0) Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
1) Fruit de ui 3 minuten op hoog vuur tot hij glazig ziet.
2) Voeg de paprika en prei toe en bak op hoog vuur tot alles gaar is.
3) Giet de blikken bonen, mais en ananas af en voeg ze toe samen met de tomaten puree en tomatenblokjes.
4) Breng op smaak met chili en paprika poeder.
5) Serveer met de rijst als het prutje aan de kook komt.

Eetsmakelijk!

Recept en foto's door Anna Kruseman

zaterdag 16 november 2013

Goed begin is het halve werk

“Zeg Niels: heb jij geen zin om ook onze nieuwe voorzitter te worden?” Met die vraag eindigde mijn sollicitatie gesprek voor de functie bestuurslid internationale rechtvaardigheid bij JMA. Mijn keuze was snel gemaakt en toen ging het balletje rollen.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd ik alleen maar enthousiaster en werden de twee functies dan ook daadwerkelijk aan mij toegewezen. Daarmee was de pret nog niet over, want met het hele bestuur gingen we naar Zaandam om bij Thessa (Medewerker JMA) te overnachten. Zo leerden we elkaar gelijk goed kennen.

Nieuw bestuur JMA
Actie op 't Plein in Den Haag tegen Schaliegas
De volgende dag kregen we een overload aan nieuwe informatie, want hoe werkt zo'n JMA bestuur? En wat staat er de komende tijd allemaal op de planning? Hoe kun je werkgroepen zo effectief mogelijk inzetten, en hoe verloopt de samenwerking met Milieudefensie op bestuursniveau? Gelukkig staat Koen (Media en communicatie) nog volop in ons midden en is het oude bestuur behulpzaam met het verzorgen van een goede overdracht. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Na een goede eerste bestuursvergadering en een dag lang informatie opzuigen keerden we moe terug naar huis.

Next day: schaliegas demonstratie voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag (en hoewel mijn eerste blog op dit moment de vorm aanneemt van een dagboek borduur ik daar lekker op verder). Al flyers uitdelend stak het nieuwe bestuur hun protest bordjes hoog in de lucht. Meer dan 100 gemeenten en acht provincies in Nederland hebben al 'nee' gezegd tegen schaliegas. Heel goed nieuws maar minister Kamp denkt nog steeds na over proefboringen, dus er is nog veel te winnen.

Na een paar dagen vol mails zijn we aanbeland bij vandaag, vrijdag 15 november. Dat betekent twee dingen. Ten eerste dat het nieuwe bestuur zijn eerste mini-proefperiode naar mijn idee goed heeft doorstaan. Het is duidelijk geworden dat het huidige bestuur met groots enthousiasme van start gaat en komend jaar voor vele acties van JMA zal zorgen. Het is een sterk team met goede kwaliteiten en met het hart op de goede plek. Daarnaast betekent deze dag dat voor mij het avontuur pas echt gaat beginnen. As I speak zit ik in de trein naar Warschau, Polen. Samen met Koen ga ik naar de COP (Conference of Parties). Dit is een bijeenkomst van de Verenigde Naties om tot oplossingen te komen voor milieu- en klimaat problemen. Zeg maar een opvolger van Kyoto. Koen heeft de eer om de conferentie zelf bij te wonen en ik onderneem alle activiteiten daaromheen. Tip: bekijk de ontroerende speach van de Yeb Sano van de Filepijnse delegatie via http://tcktcktck.org/2013/11/cop19-philippines-speech-moves-plenary-tears/58705 Precies om zijn motivatie reizen wij af naar Polen. Ik houd jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, dus check onze Twitter en Facebook.

JMA voert actie voor een beter klimaat
Ik ga mijn eerste blog hierbij afronden, ook omdat ik nog even wat slaap moet inhalen. Het was al met al een drukke week en dat zal komende week niet anders zijn. Ik wens jullie allemaal een goed weekend toe en ik zie jullie graag bij een van de JMA activiteiten!

Niels Hazekamp
Voorzitter en bestuurslid Internationale Rechtvaardigheid

vrijdag 15 november 2013

Kliekjes zijn een feest!

Afgelopen Wereldvoedseldag was JMA FoodForward aanwezig om bakjes uit te delen om je kliekjes in te bewaren. Op die manier wilden wij aandacht vragen om geen voedsel weg te gooien.

Dit keer hebben we voor de 'Veganistische Vrijdag in Vijf Minuten' een waar kliekjesmaal! We hebben zelfs twee recepten voor jullie om op een makkelijke manier extra smaak aan je overgebleven voedsel te geven!

We trappen af met 'Rijst met een ander smaakje'

Ingrediënten: 
- Rijst of andere gekookte granen van de vorige dag
- Groente, bijvoorbeeld courgette, in stukjes gesneden
- 2 uitjes, gesnipperd
- Een teentje knoflook, in stukjes
- Verse kruiden, bijvoorbeeld basilicum
- Een scheut olijfolie
- Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Bak de ui samen met de knoflook een paar minuten in olijfolie. Voeg dan de stukjes groente toe. Wanneer alles goed gebakken is doe je de rijst erbij en laat je het geheel al roerend warm worden. Voeg dan de verse kruiden, peper, zout en nog een scheut olijfolie toe. Et voilà, in een handomdraai een hele nieuwe maaltijd!


Het tweede recept voor deze vrijdag is 'Kliekjes in rijstpapier'
Met rijstpapier kan je simpele kliekjes omtoveren in iets totaal nieuws! Het is verkrijgbaar in toko’s.

Ingrediënten voor de flapjes:
- Een aantal vellen rijstpapier
- Een grote kom met water
- Restjes groenten, peulvruchten, vleesvervangers, etc. 

Ingrediënten voor de saus:
- 100 gram cashewnoten
- 20 gram sesamzaad
- Citroensap
- 1 theelepel soyasaus
Bereidingswijze:
Bak de restjes. Laat het rijstpapier eerst 30 seconden in water weken. Leg vervolgens het rijstpapier op een plank, leg de restjes er bovenop en vouw het geheel dicht. Als je nog niet eerder met rijstpapier hebt gekookt, kun je eerst eventjes oefenen met het dichtvouwen.
Je kan de flapjes even bakken in een koekenpan met olie, maar je kan ze ook gewoon zo opeten.

Voor de saus hak je de cashewnoten fijn of je doet ze in de keukenmachine. Voeg dan het sesamzaad, het citroensap en de soyasaus eraan toe. Serveer het bij de flapjes!

Welke gerecht je deze keer ook kiest: Eet smakelijk!



Meer informatie? Ga naar de JMA FoodForward pagina.




Recept en foto's door Josje Veenhoven

dinsdag 12 november 2013

Waarom ik voor de Poolse ambassade stond

Op de zaterdagochtend na slapeloze nachten stond ik voor de Poolse ambassade. Samen met andere JMA-ers en een hoop kolen.

De actie met de slogan 'Poland not Coaland'

De lokale omroep van Den Haag, omroep West, wijdde een nieuwsartikel aan de actie 'jongeren dumpen kolen voor de Poolse ambassade
http://www.omroepwest.nl/nieuws/07-11-2013/kolenprotest-bij-poolse-ambassade-den-haag
Hier kwam een reactie op van Janusz: hij was beledigd dat we Polen aanspreken en het land niet de tijd gunnen om de transitie te maken van kolen naar duurzame energie. Hij wilde 'zaterdag wel even langskomen met wat landgenoten'.

Ik wilde een reactie op de website schrijven, maar dit lukte om één of andere reden niet. Daarom neem ik de ruimte hieronder om uit te leggen waarom ik voor de Poolse ambassade stond:

Beste Janusz,

Ik begrijp je reactie helemaal.
Zelf ben ik dochter van een Poolse moeder en Nederlandse vader. Met veel plezier ga ik naar mijn moederland, een prachtig land dat met elk bezoek er weer anders uitziet door de economische vooruitgang. Ik vind het super om te zien hoe Polen zich ontwikkelt en steeds onafhankelijker wordt na een historie van bezetting en verschuiving.

De reden dat ik toch voor de Poolse ambassade stond is ook het bovenstaande: het verbranden van steenkolen is gewoon een vies werkje wat het milieu aantast maar ook het land zelf. Ik wens Polen een mooie duurzame toekomst en zie veel mogelijkheden voor het land als voortrekker in duurzame energie als het de investeringen daarin durft te maken.
Polen als gastland voor de klimaattop zou een mooie aanleiding zijn om als land te staan voor duurzame energie.

Zaterdag ben ik je niet tegengekomen bij de Poolse ambassade. Jammer, ik was graag met je in gesprek gegaan. 

Pozdrawiam serdecznie,
Caroline

vrijdag 8 november 2013

Lasagne voor de vrijdag!

Met het weekend voor de deur, is het weer tijd voor een nieuwe Veganistische Vrijdag in Vijf Minuten van JMA FoodForward! 
Dit keer een heerlijke lasagne van werkgroeplid Anna: "Afgelopen maandag moest ik voor 8 personen koken en ik wist al dat ik er die dag geen tijd voor zou hebben. Dus toen bedacht ik om lasagne te maken die ik van te voren kon voorbereiden en op de avond zelf alleen in de oven hoefde te doen, terwijl ik de tafel dekte.
Ik zal niet beweren dat je lasagne in 5 minuten kan maken, maar omdat je het heel goed de dag van te voren kan maken, hoeft het je op de avond zelf haast geen tijd te kosten"
Ingrediënten (voor vier personen)
  • 125 gram lasagne bladen (let op dat je een veganistische variant kiest, want veel pasta bevat ei. Gewoon even de ingredienten lezen in de supermarkt)
  • 3 uien, gesnippert
  • 2 courgettes, in dunne plakjes
  • 1 aubergine, in dunne plakjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 potje tomaten puree (een grote)
  • 1 halve pot pesto
  • 50 gram margarine (Let ook hier op dat je een veganistische margarine neemt, want de naamgeving kan bij sommige merken dubieus zijn. Dus even bij de ingredienten kijken.)
  • 2 eetlepels bloem
  • 300 gram warm water
  • ¼ groente bouillon blokje
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 3 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze:
Start met de Tomaten saus;
  1. Fruit de ui in een grote pan in een beetje olijfolie gedurende 5 minuten
  2. Voeg de courgette en aubergine toe en bak ze 15 minuten lang tot de aubergine bruin is en de courgette zacht is
  3. Voeg geperste knoflook, tomatenpuree en pesto toe. Voeg naar smaak zout en peper toe en wat verse basilicum als je dat in huis hebt.
Ondertussen maak je de Bechamel saus;
  1. Los het bouillonblokje op in het warme water
  2. Smelt de margarine in een steelpan
  3. Voeg de bloem beetje bij beetje toe tot het helemaal goed gemengd is en een soort prutje is geworden (dus niet meer heel vloeibaar, voeg indien nodig meer bloem toe)
  4. Voeg water beetje bij beetje toe zodat de saus weer vloeibaar wordt, maar zorg dat je al het water goed opneemt voor je meer water toevoegt.
  5. Als de saus de door jou gewenste dikte heeft, voeg dan nootmuskaat en peper toe.
Maak nu de lasagne;
  1. Gebuik een ingevette ovenschaal van ongeveer 20x30 cm. 
  2. Doe 1/3 van de tomaten saus in de schaal en verdeel over de bodem.
  3. Schep hierop 1/3 van de bechamelsaus.
  4. En leg dan een laag van de helft van de lasagne bladen.
  5. Herhaal dit tot alles op is (dus je eindigt met bechamel saus)
  6. Verdeel het paneermeel over de bovenkant

Op de dag zelf hoeft het alleen nog 20-30 minuten in een voor verwarme oven op 200 graden Celsius. Dan kun je ondertussen nog even lekker douchen, de tafel dekken of een veganistisch toetje maken….
Eet smakelijk!
Meer informatie? Ga naar de JMA FoodForward pagina.

Recept door Anna Kruseman

vrijdag 1 november 2013

Pompoenhummus om lekker te smeren!

Het is weer vrijdag! En dus tijd voor de Veganistische Vrijdag in Vijf Minuten’ van JMA FoodForward. Dit keer hebben we een lekkere spinazie à la crème voor jullie, samen met pompoenhummus om lekker op je stokbroodjes te smeren!

Foto door Josje Veenhoven

Ingrediënten pompoenhummus:
- 400g pompoen
- 50 ml olijfolie
- 100g kikkererwten, geweekt en gekookt (of 200g uit blik)
- 30g pompoenpittenpasta (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels)
- Verse koriander naar smaak (mag lekker veel!)
- 1 teentje knoflook
- Een halve ui, eventueel even gebakken
- Zout en peper naar smaak
- Stokbrood, om het op te smeren (ander brood kan ook)
- Optioneel: plakjes tomaat of dukkah (verkrijgbaar bij toko’s of zelf maken) voor erbij

Bereidingswijze:
Doe de pompoen in een ovenschaal, giet de olijfolie er overheen en zet het voor +/- 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Schep het elke tien minuten even om. Pluk ondertussen de blaadjes van de steeltjes koriander af en was het in een vergiet. 

Foto door Tarik Speelman
Wanneer de pompoen zacht is, kan je het uit de oven halen. Doe het samen met de kikkererwten, de pompoenpittenpasta, de koriander, de knoflook en de ui in een grote kom. Pureer het met een staafmixer tot het een goed smeerbaar geheel is. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Serveer de hummus met stokbrood, plakjes tomaat, dukkah en nog wat koriander. Ook heel lekker als broodbeleg (maak gerust wat extra) of om groentes in te dippen! Je kan het een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is ook mogelijk.

Ingrediënten spinazie à la crème:
- 450g verse spinazie, gewassen
- Een pakje soyaroom (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, soms ook in de supermarkt)
- Optioneel: veganistische kaas (ook verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels)

Bereidingswijze:

Doe de spinazie met zo weinig mogelijk aanhangend vocht in de pan. Voeg wanneer het geslonken is de soyaroom en eventueel de plantaardige kaas toe.

Foto door Tarik Speelman

Eet smakelijk!

Meer informatie? Ga naar de JMA FoodForward pagina.


Recept door Josje Veenhoven.

Slapeloze nachten

Slapeloze nachten. Ja, de komende weken zal ik daar wel last van hebben.
Is de agenda nu wel af? Het jaarplan, is die wel duidelijk genoeg? Zijn we niet nog een potje op de begroting vergeten? Wat moet je eigenlijk koken voor 20 man en wie gaat dat doen?
Steeds langer doe ik erover om in slaap te vallen de afgelopen nachten.
Waarom? De JMA ALV op 9 november natuurlijk!

Mijn laatste ALV als JMA bestuurslid. Ik herinner me nog goed de slapeloze nachten voor mijn eerste JMA ALV. Ik zou voor een groep (toen nog) vreemden mijzelf moeten promoten om mij te kiezen als bestuurslid.
Uiteindelijk door familie-omstandigheden kon ik het praatje niet eens houden.

JMA bestuur 2012/2013

Praatjes houden blijft spannend, maar inmiddels -met de vele speechmomentjes die je als voorzitter hebt- ben ik er steeds een beetje beter in geworden. Net zoals ik in de afgelopen twee jaar steeds wat beter ben geworden in interviews geven, voor de camera verschijnen, vergaderingen leiden, blogjes schrijven.

Het blijft een gek idee dat ik niet meer voorzitter ben na de 9e. Mijn betoog tegen Braziliaanse soja hoef ik dan niet meer voor de camera te houden maar alleen voor mijn vrienden in de kroeg. Ik zal niet meer tientallen mailtjes per dag in mijn elektronische postvakje krijgen maar af een toe een reclame folder.
Ook Anneke was altijd wel in voor een grapje of een gekke pose.

Ik verwacht echter niet dat na de ALV de slapeloze nachten ophouden. Geen slapeloze nachten over de toekomst van JMA. Nee. Ik heb alle vertrouwen in het bestuur dat wordt voorgedragen.
Slapeloze nachten voor het afstuderen. Een bezigheid waar ik me nu volop ga storten.

Bedankt iedereen voor een geweldig jaar. Dank aan alle leden en vrijwilligers die hun bijdrage hebben gedaan om van JMA een super actieve vereniging te maken.

Enne.. stuur me eens een mailtje.