zondag 14 november 2010

No Impact Week - aflevering 3

Vrijdag, zaterdag, zondag


De vrijdag van mijn No Impact week ging over water. En terecht, want als je er eens goed je gedachten over laat gaan, verspillen we heel wat water in Nederland. We hebben waarschijnlijk het idee dat we wel genoeg water hebben. Dat klopt op zich ook wel, maar DRINKwater maken kost een heleboel energie. Daarom beloof ik vanaf vandaag mijn tanden te poetsen met een bekertje water en geen flessenwater meer te drinken! Een bekertje bij de wastafel zetten is immers een fluitje van een cent en tapwater vind ik heerlijk. En ik ga eens kijken of het bevalt om een emmer onder de douche te zetten terwijl ‘ie warm wordt, en dat water dan te gebruiken om het toilet door te spoelen. Waarom gebruiken we eigenlijk drinkwater om het toilet door te spoelen?

O ja, en dat ik fan ben van de ecowasbal wisten jullie al, maar ik heb voor mijn verjaardag een zak wasnoten gekregen, en die doen het ook prima. Interessant, dat je met nootjes je kleding ook schoon en heerlijk fris krijgt. Over ‘out-of-the-box’ gesproken!

Zaterdag stond in het teken van iets goeds doen voor de wereld. Een glimlach voor de tramconducteur, de deur openhouden voor een vreemde, een extra knuffel voor mijn moeder, geven maakt gelukkig! Volgens onderzoek is er zelfs een verband tussen vrijwilligerswerk doen en een hogere levensverwachting. Dan kom ik met alle uurtjes die ik in JMA steek niet slecht weg. Maar misschien kan ik nog wel ergens anders een steentje bijdragen. Goed voornemen: eens kijken of er op mijn nieuwe werkplek een duurzaamheidscommissie is. Ook financiële hulp telt. Nu begin ik net met werken, wat betekent dat ik een vast salaris ga verdienen, voldoende om lekker van te leven. Een elektrische auto kan ik er nog niet van betalen, maar een nieuwe fiets moet lukken! Dus wordt het tijd om, zoals ik me altijd heb voorgenomen, een percentage van mijn loon weg te geven. Iemand een goed idee? Ik ken zelf nog wel een leuke jongerenmilieuvereniging....

Zondag = rustdag. Kaarsjes aan, dekentje over, lekker op de bank een boekje lezen. Wat is duurzaam leven toch heerlijk!

Probeer het ook eens, zo’n No Impact Week. Het opent echt je ogen!

Op een lieve en mooie wereld,

Paulien

donderdag 11 november 2010

No Impact Week - aflevering 2

 Woensdag, donderdag


Wat doe je zelf op 11-11?
Nou, ik zat vandaag de hele dag in de bus om 6 pioniers op het gebied van duurzaamheid in de provincie Noord-Holland te bezoeken. Zo was daar de kaasmaker, het windmolenmark én het passiefhuis. Maar we gingen ook voorlezen op een basisschool, uit het nieuwe boek van onze leesprinses Laurentien. “Wat vinden jullie nou slecht in de wereld, en hoe moeten we dat veranderen?” vroeg één van de voorlezers daar aan groep 3. “Mensen moeten geen ruzie meer maken en geen diertjes doodmaken,” antwoordde een meisje. “Ja, en olie is slecht en als het uit een pijp in de zee komt, gaan de vissen en andere zeedieren dood,“ voegde een jongen ernstig fronsend toe. Tja, wat konden wij daar nog aan toevoegen?

De woensdag van mijn No Impact week stond in het teken van voedsel. Nu eet ik altijd al vegetarisch en zoveel mogelijk puur en van het seizoen. Voedsel zelf bereiden en geen kant-en-klare producten uit de fabriek eten heeft mijn leven op een hele positieve manier veranderd: ik eet minder en voel me gezonder. Bovendien wordt ik van een bezoekje aan de biologische markt en van het bereiden van een goede maaltijd altijd erg blij. Speciaal voor No Impact week doe ik er deze week nog een schepje bovenop: ik eet iedere dag samen met anderen om de kookenergie te delen en een paar dagen veganistisch. Dat is eigenlijk ook heel makkelijk, als je even weet wat lekker en handig is. Mijn favoriet van deze week: allerlei groenten (bloemkool, aubergine, boontjes, ui) even bakken, tomatenpuree, pindakaas en wat water toevoegen, beetje suiker, sambal, zout en peper erbij, laten garen met de deksel erop, en serveren met rijst. Wat kan duurzaam toch lekker zijn!

Donderdag staat in het teken van energie. Oei! Alles uit doen? Maar ik heb toch mijn laptop nodig om dit verhaal te schrijven en me in te zetten voor duurzaamheid? Dit vind ik geloof ik toch niet zo leuk. Of wacht, we doen kaarsjes aan in plaats van het licht. Wel heel gezellig. Maar wat ik dan wil weten: zijn 10 waxinelichtjes duurzamer dan een spaarlamp op groene energie? Verbruikt een vaatwasser echt minder water en energie dan wanneer je het zelf afwast, of is dat een fabeltje? (ik gebruik de eko-stand) Had ik vandaag beter niet met de “Duurzaam Noord-Holland”-tour mee kunnen gaan, ook al reden we in de schoonste touringcar die er is? Soms moeten we ons toch verplaatsen om verder te komen, en dat gaat nu eenmaal niet altijd te voet of te fiets. Nee, wat mij betreft zullen we toch echt energie moeten gebruiken. Maar eens nagaan hoeveel je nu werkelijk verbruikt, zal voor iedereen verhelderend zijn. En nu ik weet dat de provincie Noord-Holland zich inzet om de komende 10 jaar van 300 MW geplaatst vermogen naar 1000 MW aan windenergie te gaan, denk ik dat het moet kunnen: iedereen aan de groene stroom!

Op inspirerende bijeenkomsten!

Groet,
Paulien

maandag 8 november 2010

No Impact Week - aflevering 1

Zondag, maandag


Zondag, de eerste dag van mijn No Impact Week, gaat over minder consumeren. Dat komt eigenlijk slecht uit, want ik had nou juist deze week een aantal belangrijke aankopen gepland. Volgende week begin ik namelijk met mijn nieuwe baan, en ik heb hiervoor een extra fiets nodig (om te besparen op de bus) en (voor in de trein) een i-pod. Die fiets ga ik tweedehands kopen, sowieso, dus daarmee zit ik goed. En die i-pod.... ik begin toch wel te twijfelen. Zou ik het niet redden met een oude mp3-speler die ik nog heb liggen? Ik wil eigenlijk liever zo'n hip kleurig dingetje met super fijne bediening. En als ik hem iedere dag ga gebruiken is zo'n aankoop toch wel te verantwoorden? Of niet? Ik besluit het nog maar even met die oude te proberen. Als het niet voldoende werkt kan ik altijd nog een i-pod kopen. Stap 1 geslaagd: zoveel mogelijk aankopen uitstellen!

Dag 2, maandag, gaat over minder afval produceren. Wederom komen mijn plannen voor deze dag vrij slecht uit in een No Impact Week. Ik ga namelijk de hele dag naar de sauna. Heerlijk, maar donders slecht voor het milieu! Vooral aan het eind van de dag, als we romantisch met z'n tweeën buiten in de hot tub naar de sterren liggen te staren.... Wat een energieverspilling! Hoewel, het heeft mij ook weer een heleboel energie gegeven, die ik morgen goed kan gebruiken om me in te zetten voor een duurzamere wereld. Netto winst? Ik denk het toch niet. Klein lichtpuntje is wel dat ik de mooie glazen fles die ik zaterdag bij de supermarkt kocht (versgeperst sap van AH, je kent ze wel), de hele dag heb hergebruikt als waterfles. Hiermee hebben we toch zeker 6 flesjes gebotteld water bespaard. Dat is ook een heleboel energie!

Ik ben benieuwd hoe het de anderen vergaat, deze week.

Morgen meer No Impact belevenissen!

Groene groet,

Paulien